Adfiz ziet in rapport PBL over verduurzaming ook advieskansen voor intermediair

De afgelopen dagen was er in de media veel ophef het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hieruit blijkt dat het energieneutraal maken van woningen zich in veel gevallen financieel niet terugverdient.|  Vaak leveren gerichte maatregelen echter wel een forse besparing op. Consumenten kunnen dus niet zonder gedegen advies over verduurzaming én de financiering hiervan. Een kans voor beleidsmakers én voor jou als adviseur”, schrijft brancheorganisatie Adfiz op haar website.   
 

Het rapport van het PBL komt volgens Adfiz op een mooi moment. Minister Hoekstra moet namelijk nog definitief een knoop doorhakken over het afschaffen van de kennis- en ervaringstoets bij verduurzaming. “De afschaffing hiervan zou ertoe leiden dat consumenten ook geen advies meer hoeven in te winnen op het moment dat de hypotheek wordt verhoogd of er een tweede hypotheek wordt afgesloten voor verduurzaming. Nu blijkt dat verduurzaming om maatwerk en advies vraagt, is dit een goede gelegenheid om de afschaffing van de kennis- en ervaringstoets definitief terug te draaien.  Afschaffing geeft immers het signaal dat financieel advies overbodig is bij bepaalde verduurzamingsmaatregelen, terwijl het PBL-rapport aantoont dat dit dus niet het geval is. Zonder de noodzakelijke ‘checks and balances’ van advies (of een kennis- en ervaringstoets) lopen consumenten het risico zich over een lange periode fors in de schulden te steken zonder dat deze investering zich terugverdient. Dat hoeft geen probleem te zijn; consumenten kunnen immers om tal van redenen besluiten hun woning te verduurzaming. Maar het is wel van belang dat elke consument tijdig op de financiële risico’s wordt gewezen om een goed geïnformeerd besluit kan nemen.”   
 
Rol van de adviseur 
Als adviseur kun je ook je winst doen met dit rapport, benadrukt Adfiz. “Veel consumenten zijn geschrokken van de conclusies van het PBL en zullen terughoudend zijn om tot verduurzaming over te gaan. Als adviseur kun je je klant door het financiële keuzeproces heen loodsen. Hier komt natuurlijk wel meer bij kijken. Van veel adviseurs krijgen wij dan ook vragen over energieadvies. Als onafhankelijk financieel adviseur wil je immers bij je expertise blijven (hypotheekadvies) en je klant enkel doorverwijzen naar een energieadviseur die ook onafhankelijk is. Op dit moment zijn wij met organisaties in gesprek om ervoor te zorgen dat je als financieel adviseur laagdrempelig toegang krijgt tot een onafhankelijk energieadviseur bij jou in de buurt. Daarmee wordt advies over verduurzaming niet alleen interessant voor je klant maar ook voor jou als ondernemer.”