Adfiz wijst na overname Vivat op kaalslag op verzekeringsmarkt

 “Dat er een overname zat aan te komen, was uiteraard bekend. Echter, nu dit – onder voorbehoud van goedkeuring door DNB – definitief is, betekent dit dat er weer een aanbieder van de Nederlandse markt verdwijnt. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de adviseur, maar ook voor de klant.” Zo reageert intermediairorganisatie Adfiz op het nieuw van vorige week van de overname van VIVAT door NN (schade) en Athora (Leven en vermogensbeheer).”


“Na een eerdere overname en integratie van Generali door a.s.r. en Delta Lloyd door NN is de overname van Vivat het zoveelste bewijs dat er een grote consolidatieslag plaats vindt op de Nederlandse verzekeringsmarkt. In tijden van verschraling van het aanbod door verzekeraars verdwijnt er binnenkort – na de integratie – weer een aanbieder van de Nederlandse markt.” 

Adfiz  vraagt zich af “hoe lang dit kan doorgaan en hoe ver de verschraling in aanbieders en aanbod moet doorzetten voordat toezichthouders en politiek hun verantwoordelijkheid nemen. De intermediairorganisatie zegt benieuwd te zijn hoe NN als toekomstig grootste speler op de schademarkt haar verantwoordelijkheid in gaat vullen.” “We zullen het proces rondom de overname en integratie dan ook kritisch volgen. En waar nodig politiek, toezichthouders en andere stakeholders wijzen op de gevolgen hiervan voor de financiële adviesmarkt en vooral de klant.”