Adfiz in Cijfers 2022: Consolidatietrend financiële adviessector zet door; toename starters

Sinds enkele jaren is er sprake van een stevige consolidatie binnen de financiële adviessector . Jaarlijks verliest ongeveer één op de twintig bedrijven zijn zelfstandigheid”, zo valt te lezen in Adfiz in Cijfers 2022.

De stijging van het aantal overnames loopt in de pas  met de stijging over alle sectoren met als belangrijkste drijfveren technologie en duurzaamheid. “Aan het eind van vorig decennium was de kopende partij bij meer dan drie op de vier overnames een ander advieskantoor, in veruit de meeste gevallen met een eigen volmacht. De laatste jaren is het belang van private equity toegenomen en heel recent zijn ook verzekeraars weer duidelijk actief. Als je nu naar de tien grootste kopers kijkt is de verdeling ongeveer ieder een derde.”

Tegelijkertijd daalt het aantal adviseurs minder hard dan eerder werd voorspeld. Dit komt volgens Adfiz vooral doordat toch meer starters de weg naar de verzekeringsmarkt weten te vinden. In 2021 waren dat er 356 tegen 332 in 2020 en 224 in 2019. Daar staat tegenover dat vorig jaar 490 bedrijven met hun activiteiten zijn gestopt. In 2020 waren dat er 409 en in 2019 340.