Achterstanden lopen op: verzekeringsartsen dreigen met afsplitsing UWV

Een grote groep verzekeringsartsen wil zich afsplitsen van het UWV. Bij de uitkeringsinstantie zijn de achterstanden zo groot dat mensen er vaak een jaar moeten wachten op een uitkering. De verzekeringsartsen denken het beter te kunnen in een onafhankelijke dienst, zegt de beroepsvereniging, de Nieuwe Orde van Verzekeringsartsen Arbeid & Gezondheid (NOVAG) in diverse mediapublicaties..   Bij deze vakbond is ongeveer de helft van alle verzekeringsartsen aangesloten.

De NOVAG wil dat de verzekeringsartsen straks onder een ‘onafhankelijke medische dienst binnen de overheid’ vallen. De orde wijst naar de situatie vroeger, toen de artsen voor de Gemeenschappelijke Medische Dienst (GMD) werkten en de uitkeringen zelf via het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK) liepen. In 2002 werd alles samengevoegd in het UWV, en sindsdien ‘worden de verzekeringsartsen aangestuurd door managers’, klaagt de NOVAG.

“Deze managers zijn geen medici en richten hun sturing vooral op de kwantiteit en efficiency. Kwaliteit komt vaak op de tweede plaats.” De artsen raken gefrustreerd en gaan ander werk zoeken, aldus de beroepsvereniging.Volgens de orde komt de uitvoering van het stelsel in gevaar. ‘In de huidige situatie worden er in de uitvoering kunstgrepen toegepast waarbij de wet wordt overtreden en er sprake is van onterechte ongelijke uitkomsten voor de uitkeringsgerechtigden. Burgers blijven daardoor in de kou staan.