Achmea en Clear.bio maken nieuwe diabeteszorg toegankelijk; Een betere gezondheid dichterbij voor mensen met diabetes type 2 .

Het Achmea Innovation Fund heeft een belang genomen in Clear.bio. Deze HealthTech startup helpt mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) “de beste en meest gezonde versie van zichzelf te worden, met data in plaats van pillen”. Clear.bio heeft een digitale zelfhulp-tool ontwikkeld waarmee gebruikers eenvoudig het beste en volledig gepersonaliseerde dieet kunnen samenstellen en opvolgen in hun dagelijkse leven.

Achmea staat voor Duurzaam Samen Leven. Deze investering sluit aan bij de missie van Achmea om samen maatschappelijke vraagstukken op te lossen rond de thema’s gezondheid, wonen & werken, mobiliteit en inkomen. Dat doen we samen met onze sterke merken – in dit geval Zilveren Kruis – om daarmee waarde te creëren voor de samenleving.

Gezonder met data
Piet Hein van Dam, ceo en founder van Clear.bio: “Realtime biodata, een slimme app en voedings-coaches (via de app) geven onze gebruikers 100% persoonlijk voedingsadvies en 24/7 hulp om zelf thuis hun eetgedrag en gezondheid te verbeteren. We brengen de zorg naar de patiënt in plaats van de patiënt naar de praktijk. Digitale zorgoplossingen zijn de toekomst: ze zijn op maat, realtime, continu bereikbaar en geven veel meer gevoel van controle. Waar je ook bent, zelfs op vakantie. Wij zijn blij met de investering van Achmea in Clear.bio. Het is mooi dat daarnaast ook bestaande investeerders, zoals Future Food Fund en Antler, deze ronde meedoen. Daar spreekt vertrouwen uit.”
Katharina Maass, manager Achmea Innovation Fund: “Dit past in onze ambitie om te investeren in betaalbare digitale businessmodellen die maatschappelijke vraagstukken helpen oplossen. In dit geval rond het thema gezondheid. En uiteraard sluit het ook goed aan bij de missie van Zilveren Kruis om gezondheid dichterbij te brengen voor iedereen.”

Verhogen zelfredzaamheid en kwaliteit van leven
Met hulp van Zilveren Kruis en maatschappelijk partner Diabetesvereniging Nederland heeft Clear.bio het afgelopen halfjaar twee pilots gedraaid met mensen met diabetes type 2. De resultaten van deze eerste pilots zijn veelbelovend op het vlak van gezondheid, patiëntmotivatie en zorgverlening. Veel deelnemers lukte het in 3 maanden om thuis hun ziekte tot stilstand of terug te brengen. Deelnemer Karen Hosman (67): “Dankzij Clear.bio heb ik nu grip op mijn bloedsuikerspiegel. Ik ben in een halfjaar 17 kilo kwijtgeraakt. Van een BMI van boven de 30 zit ik nu op 25. Ik voel me gezonder dan ooit.”
Met meer dan 1 miljoen mensen in Nederland met diabetes type 2 vormt deze ziekte een enorm maatschappelijk probleem. En per week komen er duizend nieuwe patiënten bij. Dit zorgt voor stijgende zorgkosten en heeft uiteraard veel impact op de mensen zelf. Clear.bio leert ze zelfredzamer te worden en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast ontlast het ook zorgverleners.

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dat schrijft minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer. De automatische verhoging van de AOW-leeftijd volgt uit de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht in 2028. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar.

In 2019 is in het Pensioenakkoord afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zou gaan stijgen. Tot dan toe steeg de AOW-leeftijd één op één mee met de levensverwachting. Nu is in de wet vastgelegd dat voor iedere 4,5 maand dat Nederlanders naar verwachting langer leven, de AOW-leeftijd automatisch met 3 maanden omhooggaat. Dat gebeurt op basis van de jaarlijkse CBS-prognose voor de resterende levensverwachting van 65-jarigen.

Voor het vaststellen van de AOW-leeftijd kijkt de wet vijf jaar vooruit. Vorig jaar was de verwachting van het CBS dat 65-jarigen in 2027 een levensverwachting van 20,93 jaar zouden hebben. Dat was hoger dan de jaren daarvoor, maar niet genoeg voor een automatische verhoging van de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd bleef daarom 67 jaar. Dit jaar is de verwachting dat 65-jarigen in 2028 een levensverwachting van 21,05 jaar hebben. De AOW-leeftijd stijgt daarom mee naar 67 jaar en drie maanden.

De levensverwachting neemt sinds de invoering van de AOW in 1957 ieder jaar met ongeveer een maand toe. Tijdens de coronapandemie de afgelopen twee jaar zijn er meer mensen overleden dan normaal en daalde de levensverwachting, maar het CBS verwacht dat de levensverwachting snel weer teruggaat naar het oude niveau. De prognose van de levensverwachting is onderdeel van de jaarlijkse bevolkingsprognose van het CBS. Deze beschrijft de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking.

Kamerbrief AOW-leeftijd 2028 en fiscale pensioenrichtleeftijd 2024

Prognose levensverwachting 65-jarigen: 21,05 jaar in 2028
De levensverwachting van 65-jarigen zal 21,05 jaar zijn in 2028, verwacht het CBS. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen. De prognose van de levensverwachting is een onderdeel van de Bevolkingsprognose 2022–2070 die het CBS op 16 december publiceert.

De levensverwachting van 21,05 jaar in 2028 is in deze prognose hetzelfde als in de prognose van 2021. De prognose beschrijft de meest waarschijnlijke ontwikkeling, maar kent ook onzekerheden.

Levensverwachting neemt toe, maar daalde in 2020 en 2021
De levensverwachting van 65-jarigen is tussen 1950 en 2019 toegenomen van 14,3 jaar naar 20,1 jaar. De coronapandemie leidde tot een daling naar 19,5 jaar in 2020. Ook in 2021 was de levensverwachting van 65-jarigen 19,5 jaar. In beide jaren overleden ongeveer 10 procent meer mensen dan verwacht. In 2028 zal volgens de huidige prognose de levensverwachting 1,0 jaar hoger zijn dan in 2019 en 1,6 jaar hoger dan in 2020 en 2021.De levensverwachting voor vrouwen is hoger dan voor mannen. In 2021 was het verschil op 65-jarige leeftijd 2,6 jaar.

De toename van de levensverwachting verloopt niet gelijkmatig over de jaren. Er zijn perioden waarin de trend versnelt of juist stagneert. In Nederland, maar ook in andere West-Europese landen, nam de levensverwachting tussen 2012 en 2018 minder snel toe. In 2019 nam de levensverwachting in Nederland weer wat meer toe, maar dit jaar werd gevolgd door de coronapandemie.

Daling naar verwachting tijdelijk
In 2020 en 2021 overleden er naar schatting 10 procent meer mensen dan verwacht als er geen coronapandemie was geweest. Ook in 2022 zijn er tot nu toe meer mensen overleden, 7% meer dan verwacht. Afhankelijk van de ontwikkeling in de rest van het jaar zal de levensverwachting ook in 2022 lager zijn dan wanneer er geen corona was geweest.

Toch zal de coronapandemie de al jaren stijgende lijn in de levensverwachting waarschijnlijk niet nadelig beïnvloeden. Na vorige perioden met hoge sterfte, zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was de levensverwachting snel weer terug op het oude niveau. Daarom is de nieuwste prognose van de levensverwachting voor 2028 ongeveer gelijk aan de prognose die vóór de coronapandemie gemaakt is.

Meest waarschijnlijke ontwikkeling
Voor het maken van de prognose van de levensverwachting maakt het CBS gebruik van een in de internationale wetenschappelijke wereld ontwikkeld model. In dat model wordt ervan uitgegaan dat op lange termijn de stabiele, dalende trend in de sterftekansen in West-Europa doorzet. Tijdelijke veranderingen in de Nederlandse trend hebben zo een minder groot verstorend effect op de toekomstverwachtingen dan wanneer het model alleen van de Nederlandse ontwikkelingen gebruik zou maken. Prognoses zijn echter onzeker. Om de onzekerheid rondom de prognose van de levensverwachting aan te geven, worden prognose-intervallen berekend. Deze geven een indruk van de verwachte nauwkeurigheid van de prognose.