ABN-dochter Moneyou neemt afscheid van Europese ambities

ABN Amro schroeft de Europese ambities van dochterbedrijf Moneyou terug. Dinsdag werd bekend dat de operatie België is verkocht. Eerder dit jaar vertrok de onlinebank met stille trom uit Oostenrijk. Moneyou is alleen nog actief in Nederland en Duitsland, meldt het FD vandaag..

De terugtocht staat in schril contrast met de grootse Europese groeiplannen die de bank kort geleden nog had. Moneyou moest uitgroeien tot een digitale bank op Europese schaal. Het platform kreeg in 2017 van moeder ABN Amro een forse kapitaalinjectie om die ambities waar te maken.’Ik zie grote groeimogelijkheden in heel Europa, vele malen meer dan wat Moneyou de afgelopen jaren heeft gedaan’, zei Frank Verkerk, chief digital officer van ABN Amro destijds tegen het Financieele Dagblad. Door fors te investeren moesten er honderdduizenden nieuwe rekeninghouders in de boeken van ABN komen.

ABN Amro wijst de lage rente als boosdoener aan voor het vertrek uit België. Hierdoor zag de bank te weinig kans om de spaarportefeuille te laten groeien. De schaal van de Belgische activiteiten stond niet in verhouding tot de kosten die gemaakt moesten worden voor bijvoorbeeld marketing en compliance. Hetzelfde gold voor Oostenrijk, aldus de woordvoerder.

Half miljoen klanten

In plaats van groeien is de bank de afgelopen jaren gekrompen. In 2017 had Moneyou zo’n half miljoen klanten in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk die in totaal zo’n €20 miljard aan spaargeld bij de digitale bank gestald hadden. Het aantal klanten en de omvang van de deposito’s zijn sindsdien licht afgenomen’ zegt de woordvoerder. Er verandert niet alleen iets in het kantorennetwerk. Ook op bestuurlijk niveau zijn er wijzigingen. Twee weken terug is Moneyou-ceo Liesbeth Rigter vervangen door de huidige chief commercial officer Bas Boelhouwers.

Volgens ABN Amro zal de verkoop in België naar verwachting een zeer geringe impact hebben op het resultaat. Op de dag dat Bank of America Merrill Lynch ook met een kritisch rapport kwam over het verwachte dividend van ABN Amro, was de bank dinsdag een van de grootse dalers van de AEX. Het aandeel verloor 3,3%.

Bron FD