ABI: Britse autopremies in 2021 op laagste niveau in zes jaar, maar signalen dat dit impact kan hebben op de dekking

De gemiddelde prijs die Britse automobilisten in 2021 voor hun autoverzekering betaalden, daalde tot het laagste niveau in zes jaar volgens de laatste Motor Insurance Premium Tracker van de ABI, die onlangs werd gepubliceerd. Er zijn echter aanwijzingen dat de aanhoudende kostendruk de omvang van de dekking kan beïnvloeden.

Uit de meest recente Tracker blijkt dat in 2021 de gemiddelde premie voor een uitgebreide autoverzekering  £ 434 was, 7% lager dan in 2020  en  het laagste niveau sinds 2015.   In het laatste kwartaal van 2021 steeg de gemiddeld betaalde premie met £11 ten opzichte van het vorige kwartaal tot £440. Ondanks deze stijging was de gemiddelde premie 3% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020.

Druk op de premies

De stijging van de gemiddelde betaalde premie voor autoverzekeringen in het laatste kwartaal van 2021 laat zien dat de aanhoudende kostendruk op verzekeraars wellicht begint door te werken in de kosten van de dekking.  Tussen 2015 en 2020 is het gemiddelde bedrag dat wordt betaald voor schade aan voertuigen van polishouders met 59% gestegen en is het gemiddelde bedrag dat aan derden wordt betaald voor schade aan hun voertuigen met 32% toegenomen. 

Bovendien zorgen problemen met de toeleveringsketen, die ook gevolgen hebben voor andere sectoren, voor enige vertraging bij de toegang tot sommige vervangingsonderdelen. Nu het wegverkeer terugkeert naar het niveau van vóór de lockdown, zullen de schadeclaims naar verwachting stijgen. De invoering op 1 januari door de Financial Conduct Authority (FCA) van wijzigingen in de regels voor de prijsstelling van motorrijtuigen- en inboedelverzekeringen kan er volgens de FCA toe leiden dat sommige consumenten hogere prijzen betalen als zij momenteel profiteren van aanzienlijke kortingen voor nieuwe zaken.

Laura Hughes, Manager General Insurance bij ABI: ”Hoewel we verwachten dat de autoverzekeringsmarkt in 2022 zeer concurrerend zal blijven, zullen de stijgende kosten voor onderdelen, reparaties en andere benodigdheden en diensten druk blijven uitoefenen op de premies voor autoverzekeringen voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Verzekeraars begrijpen dat veel huishoudens worden geconfronteerd met stijgende  kosten van levensonderhoud met stijgende huishoudelijke rekeningen als kosten stijgen in andere gebieden van de economie, en zij zullen alles doen wat ze kunnen om te zorgen voor concurrerend geprijsde autoverzekering, in het licht van de verscheidenheid van de kostendruk geconfronteerd. “Hoewel de wijzigingen in de FCA-prijsstellingsrichtlijnen kunnen leiden tot minder introductiekortingen, loont het nog steeds de moeite om rond te kijken voor de beste deal voor uw behoeften.”