Aantal verzekeringsfusies en overnames in wereld naar hoogste aantal in afgelopen vier jaar: 419

    Vorig jaar werden er wereldwijd in de verzekeringsbranche 419  afgeronde fusies en overnames  geregistreerd, 10% meer dan de 382 in 2018 en het hoogste aantal in de afgelopen vier jaar, zo blijkt uit  het meest recente jaarlijkse  Insurance Growth Report van Clyde & Co.

 Een andere trend is dat de omvang van de transacties groeit: bij 20 deals was een bedrag gemoeid van $1 miljard, verspreid over alle regio’s. Ook zijn vaker dan voorheen InsurTechs bij de fusies en overnames betrokken.   De toename wordt vooral aangestuurd door een uitzonderlijk eerste halfjaar wat het aantal fusies en overnames betreft, aangevoerd door een piek aan deals in Europa die eerder op een laag pitje was gezet gedurende de Brexit-discussie.

Het aantal Europese M&A’s (Mergers & Acquisition) steeg van 122 in 2018 naar 155 vorig jaar: 88 in de 1e helft, 67 in de tweede ). Hoewel het aantal fusies en overnames afnam in de tweede helft van het jaar  bleef de Merger & Acquisition (M&A) -activiteiten op vrijwel hetzelfde niveau als de voorgaande jaren.

Ook in de Azië/Pacific-regio was er sprake van een forse toename van het aantal fusies en overnames in de verzekeringsbranche: met 10 (+17%) naar 69, die zich eveneens vooral in de eerste helft plaatsvonden. Ook in het Midden-Oosten en Afrika steeg het aantal verzekeringsdeals, maar op een beduidend lager niveau. Opnieuw deden de meeste verzekeringsfusies en -overnames zich voor in de America’s (noord, midden, zuid): 182, zeven minder dan een jaar eerder.   

Ivor Edwards, hoofd van de Europese tak van Clyde & Co’s Corporate Insurance Group, zegt in een toelichting: “Het aantal fusies en overnames is  de afgelopen 12 maanden enorm gestegen. Hoewel verzekeraars in het afgelopen jaar een aantal redenen hebben gehad om te juichen, omdat er minder schade door natuurrampen heeft plaatsgevonden en zij in meerdere branches premieverhogingen hebben doorgevoerd, bedrijfsklassen, zijn de beleggingsresultaten nog steeds mager. Dit maakt van fusies en overnames een goed middel voor groei en het tevreden stellen van aandeelhouders. Hoewel dealmakers in sommige markten een voorzichtiger aanpak hanteren, doet de start van 2020 in bepaalde markten sterk vermoeden dat er meer fusies en aandeelhouders zich zullen aandienen.”
Voor 2020 wordt rekening houden met een aantal deals dat net onder de 200 zal uitkomen