Aantal verzekeringsfusies en overnames in Europa bereikte vorig jaar hoogste niveau in afgelopen acht jaar

Het aantal fusies en overnames in Europa bereikte vorig jaar het hoogste niveau in de afgelopen acht jaar, al nam de gemiddelde omvang van de deals af,  zo blijkt uit een marktanalyse van advocatenkantoor Clyde & Co. Het aantal Europese Mergers & Acquisitions steeg van 122 in 2018 naar 155 vorig jaar: 88 in de 1e helft, 67 in de tweede. Wereldwijd waren er 419 fusies en overnames.

In Frankrijk vonden vorig jaar de meeste verzekeringsfusies en -overnames plaats: 28, waarmee het de koppositie  overname van het Verenigd Koninkrijk, van oudsher de regio met de meeste M&A-deals.  Volgens Clyde & Co zijn de meeste deals klein van omvang, al deden er in Frankrijk enkele grote deals plaats. Het Verenigd Koninkrijk daalde vorig jaar naar 17 tegen 21  in 2018, terwijl de meeste deals lager was dan voorheen. De grootste deal in de UK  was vorig jaar Markerstudy’s overname van Co-op’s CIS General Insurance ter waarde van $ 238 miljoen. Ook Spanje telde vorig jaar 17  M&A deals in 2019.

Het rapport neemt  een duidelijke trend waar naar kleinere investeringen om toegang te krijgen tot nieuwe technologieën in Europa, zoals het belang dat  MS Amlin heeft genomen in AI-startup Envelop Risk en dat van het Franse Groupama   in het smarthome-automatiseringsbedrijf Objetdomotique. Duitsland volgt dezelfde trend maar registreerde daarnaast wel de grootste verzekeringsdeal van het jaar in Europa met de overname van Generali Leben door Viridum Gruppe:  voor $ 2,2 miljard. Volgens de onderzoekers is de M&A-appetite in Duitsland in het algemeen afgenomen. 

“De volatiliteit op de aandelenmarkt, het toenemende populisme en de politieke en economische onzekerheid beïnvloeden het vertrouwen van de dealmaker terwijl  grote verzekeraars zich meer richten op het verwerven van kleinere bedrijven en deals die innovatie opleveren”, zegt Clyde & Co, volgens wie bij makelaars naar verwachting een verdere consolidatie te  zien is, met kleinere tussenpersonen en zakelijke portefeuilles  als specifieke doelen, voegt het eraan toe.