Aantal jonge huizenkopers met aflossingsvrije hypotheek stijgt in één jaar met 28 procent

Het aantal jonge huizenkopers dat in 2021 een (deels) aflossingsvrije hypotheek heeft aangevraagd, is met ruim een kwart gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Onder jonge huizenbezitters tot 35 jaar is het aantal aflossingsvrije hypotheken dat zij hebben aangevraagd voor het oversluiten of verbeteren van de woning zelfs gegroeid met ruim 115%, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

 Door de lage hypotheekrente en de almaar stijgende huizenprijzen wint de aflossingsvrije hypotheek vooral onder deze leeftijdsgroep snel aan populariteit, zowel voor de aankoop van een woning als het verhogen van de huidige hypotheek. Door een deel van hun hypotheek aflossingsvrij af te sluiten, kunnen zij hun maandlasten namelijk aanzienlijk verlagen.

Aflossingsvrije hypotheek wint populariteit

Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat de aflossingsvrije hypotheek steeds populairder wordt. Onder jonge huizenkopers- en bezitters steeg dit aantal zelfs met 42%. Zo kozen in 2021 veel meer huizenkopers tot 35 jaar (+28%) voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek in vergelijking met 2020. De explosieve groei (+115%) onder jonge huizenbezitters die kiezen voor deze hypotheekvorm bij het oversluiten of verbeteren van de woning komt vooral voort uit de wens de bestaande woning te verbouwen of te verduurzamen.

Door de extreem hoge huizenprijzen kiezen zij er liever voor te investeren in hun bestaande huis, eventueel door gebruik te maken van de overwaarde op de huidige woning. Om zo’n verbouwing te financieren, geven zij steeds vaker de voorkeur aan een aflossingsvrije hypotheek vanwege lagere maandlasten.

Jonge huizenkopers willen hun maandasten steeds vaker verlagen, óók als dat betekent dat ze over het aflossingsvrije deel niet kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dit voordeel is door de lage rente echter kleiner dan in het verleden. “Steeds meer jonge huizenkopers hebben een voorkeur voor een aflossingsvrije hypotheek. Dat is te verklaren door de lage hypotheekrente in combinatie met de explosieve stijging van de huizenprijzen”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker.

 “Hoewel starters bij een aflossingsvrije hypotheek minder profiteren van een fiscaal voordeel wegen de lagere maandlasten – mede door de lage rente – hier tegenop. Zo kunnen zij netto al ruim 125 euro per maand besparen bij een hypotheek van 350.000 euro met een aflossingsvrij deel van 20% en meer dan 300 euro bij een aflossingsvrij deel van 50%.”

 Aflossingsvrije hypotheek vooral ingezet voor woningverbetering

Ook oudere leeftijdscategorieën kiezen ervoor de aflossingsvrije hypotheek op een vergelijkbare manier in te zetten, zoals de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (+26%). Bij hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met een aflossingsvrije component zien we in deze leeftijdsgroep juist een daling (-23%). Dit valt te verklaren door de oververhitte woningmarkt, waardoor het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalt.

Het aandeel (deels) aflossingsvrije hypotheken is in verhouding echter wél toegenomen (+7%). Ook is het aantal aflossingsvrije hypotheken voor oversluiting of woningverbetering gestegen bij de leeftijdscategorie 45-55 jaar (+26%) en onder 55-plussers (+24%), terwijl het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning juist daalde (respectievelijk met 24 en 17%). Ook bij deze twee leeftijdsgroepen is het aandeel (deels) aflossingsvrije hypotheken bij de aankoop van een woning toegenomen.