Aantal fusies en overnames daalt wereldwijd, maar performance deals neemt toe 

Het vierde kwartaal van 2016 laat wereldwijd een sterke daling zien van het aantal fusies en overnames. Dat blijkt uit de meeste recente Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson (WTW). De deals die wel gesloten werden, waren echter succesvol en lieten een outperformance van de index zien van 0,4 procentpunten. Overnemende partijen versloegen de index zelfs met 5,4 procentpunten op Year To Date (YTD) basis. Het onderzoek – uitgevoerd in samenwerking met Cass Business School – laat zien dat het aantal deals in het vierde kwartaal van dit jaar tot op heden is gedaald tot 201, tegen 307 in het vierde kwartaal van vorig jaar. De verwachting is echter dat in de laatste twee weken van het jaar nog zo’n 40 deals worden gesloten.

Gabe Langerak, M&A Leader West-Europa, van Willis Towers Watson: “Het aantal deals is wereldwijd gedaald, met name als gevolg van een afname van de transacties in Noord-Amerika en Europa. Ondanks de lage rente – wat een stimulans zou moeten zijn voor het aantrekken van kapitaal voor fusies en overnames – zorgden de economische onzekerheid na Brexit en voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen ervoor dat veel bedrijven een afwachtende houding hebben aangenomen. De daling van fusie- en overnameactiviteiten ten opzichte van eerdere kwartalen laat zien dat de markt voorzichtiger is in het huidige economische klimaat. Daar komt de complexiteit bij van grensoverschrijdende deals versus binnenlandse deals en, meer in het algemeen, de toenemende omvang van deals, die welke er voor zorgen dat integratie langer duurt en markten er langer over doen om een deal te omarmen. Ondanks dat slagen overnemende partijen er echter wel in de indices te verslaan en goede resultaten te boeken.”

Europa blijft achter

In Noord-Amerika vinden de meeste overnames plaats, zo laat het onderzoek zien. In totaal werden daar 84 deals gesloten, met een marktperformance die 4,0 procentpunten hoger lag dan de regionale index, wel een daling ten opzichte van het vorige kwartaal. Overnemende partijen in de regio Azië-Pacific presteren aanzienlijk minder en komen op dit moment met 0,3 procentpunten amper boven hun regionale index uit. Wel is er in het vierde kwartaal een iets groter aantal deals dan in het derde kwartaal. Opvallend is de underperformance van Europese overnemende partijen, met een score van -4,3 procentpunten ten opzichte van de regionale index. Een duidelijk contrast met de outperformance van 11,6 procentpunten in het vorige kwartaal. Langerak: “Ons onderzoek richt zich op afgeronde deals. De daling van zowel volume als performance van deals in Europa zouden verband kunnen houden met het gebrek aan activiteiten na de Brexit stemming en in zekere mate met de Amerikaanse verkiezingen. Verrassing en onzekerheid kunnen ervoor hebben gezorgd dat bedrijven terughoudend zijn geweest met het doen van deals. Toch laat het aantal deals in Noord-Amerika zien dat het vertrouwen in fusies in overnames is toegenomen na de verkiezingen, zeker met goed presenterende aandelenmarkten.”

Uit het onderzoek blijkt dat de sectoren Consumentenproducten en -diensten, Financiële diensten, Gezondheidszorg, Hi-Tech, Grondstoffen en Telecom stuk voor stuk minder presteren dan hun respectievelijke indices. Toch is er over de hele linie, op basis van YTD 2016, beter gescoord dan de indices, met uitzondering van de sectoren Energie, Hi-Tech en Telecom.Langerak: “Bijna alle sectoren laten dit jaar betere prestaties zien waar het gaat om fusies en overnames, wat lijkt te impliceren dat de dominantie van de farma-sector op dit punt voorbij is. Fusies en overnames zijn meer mainstream geworden als mogelijkheid voor groei en laten een hoger rendement zien dan andere groeistrategieën.”

Deal-categorieën

Het rendement van overnemende partijen in de deal-categorieën Large, Domestic, Intra-Regional, Cross-Sector en Slow deals daalden in het vierde kwartaal van 2016 en zijn significant lager dan in het derde kwartaal van 2016 en vierde kwartaal van 2015. Voor de deal-categorieën Mega, Medium Sized, Cross-Border, Cross-Regional, Intra-sector en Quick deals geldt dat zij minder presteerden dan de markt, maar op basis van YTD hebben alle dealtypes juist een overperformance laten zien.

Langerak: “Dit kwartaal was er sprake van een vertraging, terwijl er in het derde kwartaal een groter aantal afgeronde deals was. Het lijkt er dan ook op dat deze deals hebben geprofiteerd van de lage rente en de verwachte onrust als gevolg van de Amerikaanse verkiezingen vóór probeerden te blijven. We moeten echter voorzichtig zijn om gelijk van een trend te spreken. Dit is een periode van economische onzekerheid, waarbij het normaal is dat organisaties pas op de plaats maken. Toch loont een dappere houding. Met een gemiddelde outperformance van de index met 5,8 procentpunten in de afgelopen drie jaar kunnen fusies en overnames voor veel organisaties nog steeds zeer lucratief zijn.”