a.s.r. versterkt met overname Loyalis positie op AOV-markt

ASR Nederland N.V. (a.s.r.) en APG Groep N.V. (APG) zijn overeengekomen dat a.s.r. verzekeraar Loyalis N.V. overneemt van APG. Met de overname verbreedt en verstevigt a.s.r. haar marktpositie op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) en versterkt zij haar leidende positie in het aanbieden van integrale duurzame inzetbaarheidsoplossingen voor werkgevers. De overnamesom bedraagt € 450 miljoen.

Loyalis is opgericht in 2002 en biedt werk aan circa 300 FTE. De in Heerlen gevestigde verzekeraar biedt arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, nabestaandenverzekeringen en aanvullende pensioenen voor werkgevers, werknemers en zzp’ers. Loyalis heeft circa 450.000 verzekerden bij zo’n 10.000 werkgevers en is met collectieve verzekeringen uitstekend gepositioneerd bij (middel)grote bedrijven in het onderwijs, de bouw, de zorg en de overheid. Daarnaast biedt het bedrijf ook diensten aan op het gebied van preventie, vitaliteit, verzuim en re-integratie.

Loyalis is onderdeel van pensioenuitvoerder APG. De verzekeraar boekte In 2017 een premieomzet van € 267 miljoen en behaalde een netto resultaat van € 71 miljoen. De solvabiliteitsratio’s voor Loyalis Leven en Loyalis Schade bedroegen eind 2017 respectievelijk 175% en 172%. Per eind 2017 bedroeg het eigen vermogen van Loyalis € 437 miljoen en was het belegd vermogen € 3,1 miljard.

Jos Baeten, CEO a.s.r.: “Deze overname past in de kern van onze strategie. a.s.r. speelt met het merk De Amersfoortse een leidende rol op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, met focus op duurzame inzetbaarheid. De overname van de complementaire portfolio van Loyalis versterkt de marktpositie van a.s.r. en biedt ons kansen om in nieuwe segmenten verder te groeien. Ik heet de Loyalis-collega’s van harte welkom bij a.s.r. We vinden het belangrijk de commerciële samenwerking met APG op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en duurzame inzetbaarheid langjarig voort te zetten. Dat zullen we blijven doen met het merk Loyalis en vanuit Heerlen. De leven- en pensioenactiviteiten van Loyalis zullen naar verwachting in 2020 worden geïntegreerd in die van a.s.r. De klanten van Loyalis kunnen er op vertrouwen dat de dienstverlening en de solide bedrijfsvoering onverminderd zullen worden voortgezet.”

De transactie voldoet aan de strikte financiële criteria die a.s.r. aan overnames stelt. Met de overname bouwt a.s.r. haar leidende positie in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verder uit en verwacht zij schaal- en kapitaalvoordelen te realiseren.De overname vindt plaats onder voorbehoud van goedkeuring van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Consument & Markt en afronding van het adviestraject met de ondernemingsraad van APG. De ondernemingsraad van a.s.r. heeft al een positief advies uitgebracht over de overname.