400 miljoen euro schade door overstroming Valkenburg, 2.300 huizen beschadigd

In Valkenburg is er naar schatting 400 miljoen euro aan schade als gevolg van de overstromingen. Daarvan betreft naar schatting  200 miljoen euro materiële schade en een soortgelijk bedrag  bedrijfsschade door misgelopen inkomsten Dat heeft burgemeester Prevoo bekendgemaakt op een persconferentie.

Als gevolg van de wateroverlast vorige week zijn 700 huishoudens in de Limburgse gemeente ontheemd. In totaal zijn 2.300 huizen beschadigd geraakt, waarvan 700 ernstig. Ook 270 horecagelegenheden en 180 winkels hebben schade. Volgens de burgemeester hebben verzekeraars de inwoners van Valkenburg die getroffen zijn door de wateroverlast toegezegd dat de schade wordt vergoed,. “Dat is ontzettend goed nieuws.”,

Verder maakte de burgemeester bekend dat mensen voorlopig niet in het buitengebied rond het Limburgse Valkenburg mogen komen. De watersnood daar heeft zwaar verontreinigd slib achtergelaten en “dat wordt door de GGD ingeschaald als een groot gezondheidsrisico”. “Valkenburg is overstroomd door een ‘soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen”, aldus Prevoo, die  een noodverordening heeft  ingesteld. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete.

Tijdelijk onderdak

De gemeente Valkenburg aan de Geul is naarstig op zoek naar tijdelijk onderdak. “Zo’n hotel is hooguit goed voor een paar dagen”, zegt burgemeester Prevoo.”Mensen moeten een plek hebben om rustig na te denken en te beginnen met de wederopbouw. Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze een veilige plek hebben. Veel zijn angstig door de gebeurtenissen en hebben nachtmerries.”

Het herstellen van de huizen gaat maanden duren. “De huisraad is inmiddels afgevoerd, zo’n 900 ton in totaal. Maar de huizen moeten nog zeker twee tot drie maanden drogen. Ook moet isolatiemateriaal vervangen worden en ontzette muren en kapotte puien worden gecontroleerd door experts.”

.