Zware stormen in Frankrijk zorgen voor verzekerde schadelast van bijna 1,3 miljard euro

Een golf van noodweer, onweersbuien, hagel en andere convectieve effecten zullen volgens het Franse verbond van verzekeraars leiden tot schades op de verzekerings- en herverzekeringsmarkt van bijna 1,3 miljard euro.

France Assurers stelt dat de stormen in twee golven kwamen, één eind mei en één begin juni, met hagel ter grootte van een tennisbal en sterke winden, evenals regenval, die allemaal hebben geleid tot talrijke verzekeringsclaims voor schade aan eigendommen, gewassen en auto’s. Ongeveer 258.000 schadeclaims zijn ingediend in verband met het noodweer tussen 2 en 5 juni, dat grotendeels het gevolg was van hagelbuien die een groot gebied van Frankrijk hebben getroffen

.

Die ene uitbraak van noodweer heeft naar schatting verzekeringsclaims ter waarde van 940 miljoen euro, dus bijna 1 miljard dollar, veroorzaakt. Frankrijk werd tussen 20 en 23 mei opnieuw getroffen door noodweer, opnieuw onweer, hagel en regen, met als gevolg nog eens 323 miljoen euro aan verzekerde schades. Voor sommige regio’s is de staat van natuurramp erkend, maar het noodweer heeft ruwweg tweederde van Frankrijk getroffen, zo wordt gemeld.

Voor de uitbraak van noodweer in juni wordt geraamd dat 410 miljoen euro schade zal worden toegebracht aan woningen, dus 44%, en 370 miljoen euro aan auto’s. Daarnaast worden 90 miljoen euro schadeclaims voor goederen en 70 miljoen euro schadeclaims voor landbouwgoederen en gewassen verwacht.

Florence Lustman, voorzitter van France Assureurs: “Deze twee meteorologische perioden die Frankrijk hebben geteisterd, hebben dramatische gevolgen gehad voor veel van onze medeburgers. De verzekeraars zetten zich ter plaatse volledig in voor hun verzekerden om hen te steunen bij de gevolgen van dit slechte weer.”