Willis streeft naar de verkoop van Franse, Duitse, Spaanse en Nederlandse bedrijfsonderdelen om fusie met Aon door te kunnen laten gaan


Willis Towers Watson is volgens vakblad Insurance Insider begonnen met het benaderen van potentiële overnemers van haar Franse, Duitse, Spaanse en Nederlandse bedrijfsonderdelen, aangezien het bedrijf en zijn overnemer Aon de nodige stappen moeten ondernemen om goedkeuring van de Europese Commissie voor hun deal te krijgen. Volgens bronnen zouden de benaderingspogingen van WTW,  met de steun van Aon, in d evir landen zich in een vroeg stadium bevinden.

Gras Savoye, de Franse tak, is de grootste van de vier en wordt door velen beschouwd als ‘parel aan de Willis-kroon’. Vorige week meldde L’Argus de l’assurance, een Frans vakblad, dat Willis / Aon mogelijk overgaat tot de verkoop van Gras Savoye, dat in 2019 517 miljoen euro aan inkomsten genereerde. Volgens dezelfde bronnen zouden de inkomsten van  Willis in de vier landen ongeveer 750 miljoen euro bedragen.

Willis wordt daarnaast verondersteld de nummer twee makelaar in Spanje te zijn geweest, maar het verloor onlangs een groot aantal senior medewerkers, die een joint venture vormen met Marsh. In n zijn jaarverslag schrijft  Willis dat 4% van de groepsomzet afkomstig was van Franse klanten en 3% van Duitse klanten

Aon en Willis bevinden zich in de laatste fase van hun pogingen om het meest ambitieuze stuk fusies en overnames in de geschiedenis van de  P & C-sector af te sluiten om een ​​bedrijf te creëren voor makelaardij en employee benefits  net ongeveer  $ 20 miljard aan inkomsten. Bronnen hebben gesuggereerd dat de combinatie onder druk komt te staan ​​van de Europese mededingingsautoriteiten om oplossingen aan te bieden om antikartel-bezwaren weg te nemen, waarbij Aon en Willis proactief stappen proberen te ondernemen om problemen op een aantal verschillende fronten aan te pakken. De verkoop van genoemde geografische activa zou een belangrijke concessie aan de Europese Commissie betekenen en zou de weg naar de sluiting kunnen effenen.

Bronnen blijven benadrukken dat het zeer waarschijnlijk is dat Willis Re zou moeten worden afgestoten om aan de eisen van dezelfde toezichthouder te voldoen, en mogelijk ook aan anderen. Aangenomen wordt dat elke afstoting de treaty-activiteiten van ca. $ 700 miljoen en de facultatieve herverzekeringsactiviteiten  van ca.  $ 300 miljoen, momenteel ondergebracht bij verzekeringen, zal omvatten

In de fusieovereenkomst werd een basisscenario voor afstotingen vastgesteld op $ 1,8 miljard (19% van Willis-inkomsten), wat wijst op Aon’s lang gekoesterde vastberadenheid om een ​​deal te sluiten, zelfs als het verplicht is om substantiële maatregelen te nemen.

Willis ‘Europese bedrijven zullen waarschijnlijk worden gepitcht voor strategische overnemers, waarbij ze wijzen op AJ Gallagher, Lockton en Howden als de meest plausibele namen, hoewel de EC soms bereid was om private equity-eigenaren van bedrijven met voldoende schaalgrootte te overwegen. om op zelfstandige basis te concurreren.

Aon en Willis wilden geen commentaar geven