De wereldwijde activiteit van fusies en overnames in de verzekeringsbranche bereikt in 2022 het hoogste punt in tien jaar; Vorig jaar daalde het aantal ‘mega-deals’ in de verzekeringsmarkt voor fusies en overnames – die met een waarde van meer dan 1 miljard dollar – tot 19 van 25 het jaar daarvoor, maar de verwachting is dat 2023 de terugkeer van grote fusies en overnames zou kunnen zien. Azië-Pacific enige regio met aanhoudende opwaartse trend in transactievolume in het tweede halfjaar
Dat zijn enkele uitkomsten uit het laatste rapport van Clyde & Co’s met als titel Uncertainty breeds opportunity. Hierin wordt teruggeblikt op de groeiactiviteiten van verzekeraars in het afgelopen jaar en waarin de belangrijkste trends worden genoemd die in 2023 van invloed zullen zijn op de groei van verzekeraars in deze uiterst complexe omgeving. In 2022 werden wereldwijd 449 fusies en overnames (M&A) in de verzekeringssector afgerond, tegenover 418 het jaar daarvoor, het hoogste aantal in tien jaar. In de tweede helft van het jaar was er echter een duidelijke terugval met 207 afgeronde deals, tegenover 242 in de eerste helft, omdat de economische en inflatiedruk het beleggerssentiment begon te beïnvloeden.
Amerika bleef de meest actieve regio voor fusies en overnames in 2022, met 236 deals, een stijging van 5% ten opzichte van 2021. In H1 2022 bereikte het transactievolume met 132 transacties het hoogste niveau sinds 2011, maar in de tweede helft van het jaar daalde het met 21% tot 104 transacties. Azië-Pacific kende de grootste procentuele stijging op jaarbasis met 60 transacties in 2022, tegenover 42 in 2021. Ook in de tweede helft van het jaar was er een stijging van 22%, de enige regio die in die periode geen dip kende. De activiteit in het Midden-Oosten en Afrika steeg met 41% op jaarbasis, aangedreven door een sterke eerste helft (16 transacties), gevolgd door slechts acht in de tweede helft van 2022. Europa kende de kleinste jaarlijkse stijging met 127 transacties in 2022, tegenover 125 vorig jaar, terwijl H2 2022 de tweede opeenvolgende periode van dalende activiteit in de regio markeerde.
Maria Barbosa, voorzitter van de Corporate & Advisory Group van Clyde & Co, zegt: “Ondanks de terugkeer van de inflatie en maatregelen van centrale banken om de liquiditeit te beperken, bleven deals die tijdens de pandemie in de ijskast waren gezet, in 2022 op de markt komen, waardoor de opleving van het aantal transacties die het jaar ervoor begon, werd voortgezet. Vooruitkijkend wijzen de onderliggende trends echter op een gemengd beleggerssentiment. Projectontwikkelaars in Noord- en Zuid-Amerika en Europa zijn voorzichtiger geworden en schakelen over op een afwachtende houding in het licht van de marktonzekerheid.De investeerders in Azië en de Stille Oceaan daarentegen waren over het algemeen trager om hun vertrouwen te herwinnen na de pandemie, maar hebben die terughoudendheid achter zich gelaten met een consistente en toenemende trend van stijgende transactieaantallen. De heropening van China’s grenzen na de lockdownbeperkingen zal het vertrouwen in de regio alleen maar verder versterken.”
Verwachtingen voor 2023
Clyde & Co verwacht voor 2023 een markt met gemengde vooruitzichten. Het marktsentiment geeft aan dat het ergste van de economische neergang in de meeste delen van de wereld achter de rug is en dat het sluiten van deals weer op de agenda komt te staan. Clyde & Co verwacht dat het volume van fusies en overnames zal dalen na de hoogtepunten van 2022, maar in de tweede helft van 2023 weer zal aantrekken, waarbij vooral grotere deals in het oog springen.
“Het beleggerssentiment zal versterken nu verzekeraars kijken naar verschillende groeimogelijkheden. Een overvloed aan kapitaal en beschikbaarheid van doelwitten wijst op een toename van fusies en overnames in de tweede helft van ’23.” Gemengde vooruitzichten voor 2023.
Eva-Maria Barbosa zegt: “We verwachten een 2023 met twee snelheden. Kleine tot middelgrote ondernemingen zullen op hun hoede blijven voor transacties omdat ze wachten tot de huidige marktonzekerheid afneemt. Grote wereldwijde verzekeringsbedrijven lijken daarentegen niet afgeschrikt door de marktomstandigheden. Met beperkingen op de hoeveelheid organische groei die kan worden gegenereerd via nieuwe distributienetwerken of bredere bedrijfsactiviteiten, zijn bedrijven die een sprong voorwaarts willen maken en snel willen groeien, actief op zoek naar fusie- en overnamemogelijkheden”Private equity fondsen zijn het afgelopen jaar grotendeels afwezig geweest op de verzekeringsmarkt, maar zijn zich blijven richten op grotere M&A-doelwitten in afwachting van potentiële kansen.”
Marc Voses, partner bij Clyde & Co in New York, zegt: “In de VS hebben herverzekeraars een sterke voorkeur voor herverzekering. In de VS betrachten herverzekeraars verhoogde voorzichtigheid met betrekking tot wat wordt geschreven in het kader van producentenovereenkomsten tussen verzekeraars en MGA’s/MGU’s. Er wordt met name gekeken hoe precies wordt gecontroleerd of de pen in overeenstemming is met de acceptatierichtlijnen. Hoe zorgen verzekeraars er precies voor dat de herverzekerde risico’s binnen het schadeprofiel vallen dat het onderliggende verzekeringscontract beoogt te dekken?”
MGA-ervaring verschillend per regio
In Europa, waar de tarieven blijven stijgen, is een MGA-overeenkomst een populaire manier om het marktaandeel te vergroten. Sommige MGA’s gaan een nieuwe groeifase in, hetzij door het op de markt brengen van originele producten, hetzij door de overgang naar een full-stack risicodrager.
Marc Voses, partner bij Clyde & Co in New York, verklaarde: “In de VS betrachten herverzekeraars grote voorzichtigheid met betrekking tot wat er in het kader van producentenovereenkomsten tussen verzekeraars en MGA’s/MGU’s wordt geschreven: “In de VS betrachten herverzekeraars verhoogde voorzichtigheid met betrekking tot wat wordt geschreven onder producentenovereenkomsten tussen verzekeraars en MGA’s/MGU’s. Er wordt met name gekeken hoe precies wordt gecontroleerd of de pen in overeenstemming is met de acceptatierichtlijnen. Hoe zorgen verzekeraars er precies voor dat de herverzekerde risico’s binnen het schadeprofiel vallen dat het onderliggende verzekeringscontract beoogt te dekken?”
“Ondertussen is in Europa, nu de tarieven blijven verharden, een MGA-regeling een populaire route om het marktaandeel te vergroten. Sommige MGA’s gaan een nieuwe groeifase in, hetzij door het op de markt brengen van originele producten, hetzij door de overgang naar een full-stack risicodrager.
Regelgeving heeft een gemengd effect op groei
Zware regelgeving blijkt een tweesnijdend zwaard voor verzekeringsmaatschappijen. In sommige jurisdicties heeft het een impact op hun vermogen om organisch te groeien, terwijl het in andere jurisdicties een stimulans is voor consolidatie of de opening van nieuwe marktsegmenten.
Joyce Chan, partner bij Clyde & Co in Hongkong, verklaarde: “Er is een duidelijke drang naar consolidatie of het openen van nieuwe marktsegmenten: “Er is een duidelijke impuls om een particuliere pensioeninfrastructuur in China te ontwikkelen, waarbij commerciële banken, vermogensbeheerders en verzekeringsmaatschappijen worden aangemoedigd om de pensioenactiviteiten op het vasteland te ontwikkelen. Gezien de omvang van de beroepsbevolking zou dit enorm kunnen zijn, en veel nieuwe kansen kunnen bieden voor internationale verzekeraars/pensioenfondsen. Elders daarentegen werkt de regelgeving als een rem op de groei. Op bepaalde gebieden trekken de toenemende eisen inzake naleving een wissel op de middelen van de verzekeraars. Consumentenbeschermingswetten maken het bijvoorbeeld moeilijker om op meerdere markten dezelfde volumes zaken te doen.”
Eva-Maria Barbosa zegt: “Onzekerheid blijft de groei van de verzekeringssector belemmeren, met aanzienlijke tegenwind als gevolg van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. De oorlog in Oekraïne blijft de wereldhandel bemoeilijken en de kosten opdrijven, terwijl enkele schokkende weersomstandigheden in 2022 die alle verliesverwachtingen overtroffen, de markt voor vastgoedcatastrofe(her)verzekering in de war hebben gestuurd.. Er heerst echter optimisme dat de economie deze moeilijke periode te boven zal komen naarmate de inflatie zich stabiliseert. Als dat gebeurt, blijft er voldoende kapitaal om in te zetten en is er waarschijnlijk geen tekort aan doelwitten voor fusies en overnames. Naarmate het beleggerssentiment verbetert, zullen ambitieuze verzekeraars, vooral aan de bovenkant van de markt – en ook private-equityhuizen – deze kansen aangrijp