Verzekeringsvoorwaarden diefstal op zonneparken sterk aangescherpt

Verzekeraars hebben er genoeg van. Koperdiefstal op zonneparken kost hen steeds meer geld. De verzekeringsvoorwaarden worden sterk aangescherpt. “En tot in de kleinste details’, aldus Harry Wolkenfelt van Solarif, in de Solar Nieuwsbrief.

Wat is er aan de hand? Wolkenfelt: “Ik heb de afgelopen drie maanden een rondje langs alle verzekeraars gemaakt. Het verhaal over koperdiefstal op zonneparken is overal hetzelfde. Er wordt meer schade uitgekeerd dan er aan premies binnenkomt. De verliezen liggen tussen de 200 en 400 procent. Dat kan zo niet langer. Ieder bedrijf wil winst maken, en ze mogen verliezen op de ene verzekering ook wettelijk niet sponsoren met inkomsten uit een andere.”

Over welke verzekeringen gaat het? ‘De CAR-verzekering vergoedt onder meer schade tijdens de bouw, verbouw en montage door diefstal. De operational all risk-verzekering, ook wel de machinebreukverzekering genoemd, doet dat nadat de installatie in gebruik genomen is. Die laatste staat veruit op nummer 1 wat betreft de bedragen die worden uitgekeerd aan zonneparkeigenaren.”

Koperdiefstal op zonneparken is een heet hangijzer voor verzekeraars?
Wolkenfelt: ‘Er is sprake van een keerpunt. Dit kon niet langer zo. Ze gooien het roer om. De tijd van een beetje freewheelen en experimenteren is voorbij. Verzekeraars hebben ook een rondje gemaakt, langs de grote beveiligingsbedrijven, en hun conclusies getrokken. Er worden nieuwe en strengere eisen gesteld. Voldoe je daar niet aan dan wordt je eigen risico verhoogd, de bedragen die worden genoemd liggen tussen en de 50.000 en 250.000 euro. En er is ook een groep die gewoon ‘take or leave it’ zegt; voldoe je niet exact aan alle polisvoorwaarden dan krijg je geen verzekering. De huidige polissen worden aan het einde van hun looptijd – een jaar – opgezegd. Je krijgt dan een nieuwe aangeboden waarin de paragraaf diefstalpreventie stevig is aangepast; nieuwe eisen, limieten, condities, eigen risico’s…”

Hoe ver gaan die eisen? “Denk aan een sloot van minimaal drie meter breed rondom het zonnepark. Waar je vroeger nog weleens weg kon komen met een laag gazen hekwerkje, wordt nu bijvoorbeeld een gesloten metalen spijlen-, draadmat- of draadgaashekwerk van minimaal 1,80 meter hoog vereist. Nog zo’n voorbeeld uit een polis is dat DC-kabelbundels vanaf de zonnepanelen naar de omvormers in dichtgeschroefde metalen kabelgoten moeten worden geplaatst, of om de meter met een rvs-kabelbinder aan de kabelgoot moeten worden verbonden.”


‘Er wordt diep de details ingegaan. Naast het verplichten van camera’s die registreren wanneer er iemand bij het hek staat of dat doorbreekt, gaat het bijvoorbeeld ook over 2 datastromen naar een meldkamer in 4G-gebieden. En er wordt ook voorgeschreven hoe en hoe snel die moet reageren en ga zo maar door. De teugels worden dus flink aangetrokken.’

En de consequenties zijn groot voor eigenaren van zonneparken.
‘Verzekeraars speken van 1 procent extra investeringskosten voor nieuwe zonneparken. Voor kleine zon op grond-projecten kan het best wel eens zo zijn dat de businesscase in gevaar komt, kan ik me zo voorstellen. Het betekent ook extra kosten tijden de operationele fase. Je kunt boos worden, je afvragen of dit zomaar kan. Maar het kan en verzekeraars hebben ook weinig keuze. En hier zal het ook niet mee ophouden. Ze kijken nu al naar het aanscherpen van de verzekeringsvoorwaarden ten aanzien diefstal-preventie op grote zonnedaken. Ook dat is niet vreemd. Alleen ons verzekeringskantoor heeft al wekelijks te maken met het ontvreemden van koperen kabels bij pv-installatie op gebouwen met toegang tot het dak.’

Bron Solar Nieuwsbrief:  Marco de Jonge Baas