Verzekeraars tellen 800 ongevallen met wilde dieren per dag


Het aantal auto-ongelukken met herten, wilde zwijnen en andere wilde dieren is in 2021 opnieuw gestegen. “Duitse autoverzekeraars hebben meer dan 940 miljoen euro uitgekeerd voor ongeveer 284.000 ongevallen met wilde dieren”, zegt GDV-directeur Jörg Asmussen. “Zuiver rekenkundig gezien betekent dit dat dagelijks bijna 800 wilde dieren in botsing komen met personenauto’s met een WA + Cascoverzekeringverzekering. Deze ongevallen kosten dagelijks ongeveer 2,6 miljoen euro.” In het voorgaande jaar hadden autoverzekeraars ruim 850 miljoen euro betaald voor 272.000 ongevallen met wilde dieren.

Reparaties worden duurder

Zoals uit de GDV-gegevens verder blijkt, is schade na ongevallen met wilde dieren binnen een jaar gemiddeld met zo’n zes procent gestegen: in 2021 betaalden verzekeraars ruim 3.300 euro voor een ongeval met wilde dieren (2020: 3.100 euro). “Een reden voor de stijging zijn de hogere prijzen voor auto-onderdelen, die vaak moeten worden vervangen na ongelukken met wilde dieren” zegt Asmussen.

 .Het risico op een ongeval met een hert is ongelijk verdeeld over het jaar. “Het risico is bijzonder groot van oktober tot december en in de maanden april en mei. Bestuurders moeten de komende maanden dus bijzonder voorzichtig zijn”, aldus Asmussen.

 .

Vermijd riskante uitwijkmanoeuvres

Verzekeraars raden automobilisten aan de waarschuwingssignalen over wild in acht te nemen en hun rijgedrag dienovereenkomstig aan te passen: Aan de rand van weilanden, velden en bossen moeten bestuurders hun snelheid verminderen, vooral in de schemering. Als er wild op de weg of in de berm verschijnt, moeten bestuurders hun grootlicht dimmen en langzaam rijden. “Risicovolle uitwijkmanoeuvres zijn niet aan te raden: een botsing met een andere auto of een boom is meestal gevaarlijker dan een botsing met een wild dier,” zegt Asmussen.

Tips voor gedrag na een ongeluk met wilde dieren:

  • Beveilig de plaats van het ongeval: Schakel de alarmlichten in, zet een gevarendriehoek op.
  • Verwittig de politie.
  • Raak indien mogelijk een gewond of gedood dier niet aan. Het terughalen van het dier is de verantwoordelijkheid van de boswachter of jachtopziener.
  • Maak foto’s van de plaats van het ongeval, het dier en het voertuig. Dit is handig voor een snelle verwerking van claims.
  • Beschikken over een door de politie, boswachter of jachtpachter afgegeven wildongevallencertificaat.
  • Bel de verzekeraar voordat de sporen worden verwijderd of het voertuig wordt gerepareerd, gesloopt of verkocht.