Uitvaartverzekeraar Yarden opnieuw in financiële nood


Uitvaartverzekeraar Yarden verkeert voor de tweede keer in korte tijd in financiële nood. Door grote verliezen op de obligatiemarkt zijn de buffers verdampt. De verzekeraar zoekt nu met spoed een nieuwe eigenaar om te voorkomen dat het (een deel van) zijn ruim 1 miljoen verzekerden moet korten op hun polis. Dat blijkt uit de jaarrapportage van de verzekeraar uit Almere, meldt FD vandaag.

“Yarden beschikt op dit moment over voldoende middelen om de verplichtingen na te komen aan polishouders”, schrijft een woordvoerder in een toelichting. “Maar Yarden beschikt niet over de noodzakelijke buffer die de wet vereist om op langere termijn zelfstandig voort te kunnen bestaan. Yarden moet dus op zoek naar een koper die deze wettelijke buffer wel kan inbrengen.”

De hoop is andermaal gevestigd op Dela, nadat vorig jaar een overname door de Eindhovense verzekeraar afketste. Beide bedrijven bevestigen weer met elkaar in gesprek te zijn, maar willen verder geen mededelingen over de onderhandelingen doen.De tijd om een koper voor Yarden te vinden dringt. Uiterlijk op 4 augustus moet de verzekeraar zijn buffers weer hersteld hebben. Zo niet, dan kan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de vergunning van Yarden intrekken.

Mislukte overname

Yarden is al jaren aan het kwakkelen. Het bedrijf heeft in het verleden honderdduizenden verlieslijdende polissen verkocht en dreigde daar twee jaar geleden aan te bezwijken. Alleen door die groep polishouders te korten — ze moeten voortaan zelf kostenstijgingen betalen — kon Yarden overleven. Polishouders verzetten zich daar hevig tegen, maar afgelopen december bepaalde het gerechtshof in hoger beroep dat Yarden de korting mocht doorvoeren.

Door de juridische strijd mislukte echter een vervolgstap, een overname en kapitaalinjectie door concurrent Dela. Die had Yarden ook voor de langere termijn zekerheid moeten bieden. Yarden en Dela hadden een overnameakkoord, maar nadat de rechter eerder in een kort geding de poliskorting afgewezen had, haakte Dela af.

DNB moet goedkeuring verlenen voor het herstelplan van Yarden, maar dat is nog niet gebeurd. Zolang die goedkeuring er niet is, wil Yarden ook niet in detail treden ‘over welke scenario’s er voorliggen’. Wel zegt een woordvoerder: ‘In het herstelplan is onderbouwd dat een verdere korting van polishouders geen oplossing biedt om zelfstandig in herstel te komen.’

Kijk hier voor het volledige artikel:  https://fd.nl/beurs/1381430/uitvaartverzekeraar-yarden-opnieuw-in-financiele-nood-j3d1caK1sn7e