TAF Verzekeringen: Aantal AOV-aanvragen niet gestegen tijdens pandemie, al loopt ziekteverzuim wel op


Sinds de coronapandemie zijn de looptijden en het verzekerde maandbedrag van Nederlanders met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (flink) gestegen . De pandemie had echter geen effect op het aantal aanvragen van AOV op de hypotheekmarkt, al loopt het ziekteverzuim wel op, zo valt te concluderen uit een onderzoek van de Eindhovens verzekeraar TAF Verzekeringen. Opmerkelijk en zorgelijk, vindt Michiel Meijer, commercieel directeur van Taf Verzekeringen.

Nederlanders die een AOV hebben afgesloten, doen dit ten opzichte van de periode vóór corona dus voor een langere periode Sinds begin 2019 is de looptijd bij werknemers in loondienst gestegen met 14%, van gemiddeld 20,1 naar 22,9 jaar. De gemiddelde looptijd van een AOV van zelfstandig ondernemers, die in tegenstelling tot werknemers anders helemaal niet verzekerd zijn, ging zelfs van 18,9 naar 25,8 jaar (+36%). Naast een langere looptijd verzekeren mensen ook een groter deel van het inkomen. Vaste werknemers verzekeren een maandbedrag van 763 euro, waar dit in 2019 nog 657 euro was. Bij ondernemers is dit maandbedrag van 2.261 naar 2666 euro gestegen. Dat zijn procentuele stijgingen van respectievelijk 16% en 18%. “Deze onzekere, dure tijden vragen simpelweg om een groter vangnet”, verklaart Meijer.

Aantal aanvragen steeg nauwelijks

De pandemie had echter geen effect op het aantal aanvragen. Afgezet tegen de aankoop-gerelateerde hypotheekmarkt ziet TAF dat Nederlanders voor de pandemie in 10,7% van de hypotheekaanvragen een AOV aanvroeg. Tijdens (11,4%) en na (11,9%) is dit percentage minimaal gestegen. Volgens de onderzoekers is dit een zorgelijke ontwikkeling aangezien het verzuim wél flink is opgelopen. Zo mat het CBS in het eerste kwartaal van 2022 een verzuim van 6,3%, het hoogste percentage ooit en tevens 30% hoger dan dezelfde periode in 2021. Meijer: “Het is gek dat zo’n ontwrichtende pandemie niet heeft geleid tot een significante stijging. Dat baart mij flink zorgen, aangezien het verzuim wél flink oploopt.”

Een mogelijke verklaring voor het uitblijven van een piek in aanvragen, zijn de gestegen vaste lasten van huishoudens door inflatie en hogere energieprijzen. “Iedereen voelt dat in de portemonnee. Een logisch gevolg daarvan is dat men gaat besparen. Het is alleen een verkeerde reactie als men besluit om deze besparingen op dit vlak te doen. Verzekeringen zijn juist een belangrijk vangnet, mocht arbeidsongeschiktheid de financiële kwetsbaarheid verergeren”, zegt Meijer.

Geen strikter acceptatiebeleid

Van een strikter acceptatiebeleid is geen sprake. Meijer: “Door de komst van corona zijn verzekeraars in de gezondheidsverklaring wel corona-gerelateerde gezondheidsvragen gaan stellen. Dat heeft echter niet tot nauwelijks geleid tot meer afwijzingen in de branche.” Veel meer mannen dan vrouwen vroegen tussen 2019 en 2022 een AOV aan: 61% versus 39%. Onder die aanvragen is de leeftijdscategorie 26 tot en met 30 jaar veruit het grootst.