De in zakelijke schadeverzekeringen gespecialiseerde serviceprovider SUREbusiness heeft afgelopen week de grens van 50 miljoen euro aangetikt. Levent Türkmen, algemeen directeur SUREbusiness, verwacht in de komende tijd een krachtige, verdere groei.
In 2015 was SUREbusiness de eerste die startte als gespecialiseerde serviceprovider op het gebied van zakelijke schadeverzekeringen. Bijna 750 financieel advieskantoren maken gebruik van de diensten van SUREbusiness. Bij de organisatie werken op dit moment 70 medewerkers. Eind juni bedroeg het premievolume 50 miljoen euro wat voor de eerste helft van 2023 al een groei van 12% betekent. ‘Dit hebben wij te danken aan het vertrouwen dat onze aangesloten adviseurs in SUREbusiness hebben gesteld en wij zijn ze daar zeer erkentelijk voor’, alsdus Türkmen.
Intermediair groeit in markt zakelijke schadeverzekeringen
“Wij zien dat het intermediair meer aandacht gaat geven aan zakelijke relaties, een spiegelbeeld van wat wij als organisatie zelf hebben doorgemaakt. De eerste relaties op het gebied van zakelijk schade zijn vaak de verzekeringen ten behoeve van ZZP’ers. Al snel volgt dan klein zakelijk en het middenbedrijf. Je ziet vervolgens ook de verzekerde bedragen voor bijvoorbeeld brandverzekeringen stijgen, waarbij verzekerde belangen van 20 miljoen euro niet meer als uitzonderlijk worden ervaren”.
“De wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid heeft een grote invloed op het risicoprofiel van zakelijke schadeverzekeringen. Dit verandert bijvoorbeeld het brandrisico van bedrijfsgebouwen. Het meest krachtige wat wij als branche kunnen doen is zorgen dat deze risico’s dan ook verzekerd worden. Ondanks dat verzekeraars permanent en indringend om meer aandacht vragen voor het onderwerp duurzaamheid, mis ik de vertaling ervan naar het acceptatiebeleid. Belangrijk onderdeel van het verduurzamen van de samenleving is het recyclen van materialen. De meeste verzekeraars geven echter niet thuis op het moment dat het woordje ‘recycling’ op de aanvraag staat. Al is het recyclen van onbrandbaar beton. Bij al die mooie woorden denk ik dan wel eens: praat eens wat minder over het belang van duurzaamheid en voeg de daad bij het woord”.
Relaties nog dit jaar toegang via A.I.
Binnenkort zullen wij een deel van onze relaties in staat stellen om via A.I. onze polisvoorwaarden te ontsluiten. Adviseurs hoeven dan niet meer door allerlei digitale bestanden te scrollen. Het volstaat om bijvoorbeeld de vraag te stellen “Valt waterschade als gevolg van vandalisme aan de buitenzijde van het gebouw onder de dekking van de verzekeringsvoorwaarden van aanbieder A?” Als er dekking is krijg je direct antwoord: “ja met in beeld de betreffende artikelen in de voorwaarden”.
Dit soort toepassingen van A.I. gaat het intermediair veel tijd schelen. Wij staan aan het begin van een traject met grote impact voor de wijze waarop wij nu nog gewend zijn om bedrijfsmatige risico’s te verzekeren.
