Stijging premies woonhuisverzekering onder inflatieniveau door onstuimig weer en stijgende kosten bouwmaterialen


De gemiddelde premie die in het eerste kwartaal van dit jaar werd betaald voor een woonhuisverzekering in de UK was £315, een stijging van 6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ondanks pieken in weersgerelateerde claims en duurdere bouwmaterialen steeg de gemiddelde prijs van gecombineerde opstal- en inboedelverzekeringen het afgelopen jaar minder dan de inflatie, zo blijkt uit de ABI Home Insurance Premium Tracker dat kijkt naar de prijs die consumenten daadwerkelijk betalen voor hun dekking, in plaats van de prijzen die hen worden aangeboden. 

In 2022 hebben Britse inboedel- en opstalverzekeraars 2,5 miljard pond uitgekeerd om klanten te helpen het hoofd te bieden aan onverwachte gebeurtenissen, zoals stormschade. Dit was 6% meer dan in 2021. Volgens de laatste Tracker, in het eerste kwartaal van dit jaar: 

  • De gemiddelde premie die werd betaald voor een gecombineerde opstal- en inboedelpolis bedroeg £315, een stijging van £10 (3%) ten opzichte van het vorige kwartaal en van 6% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.
  • De gemiddelde polis voor alleen inboedel was £236, een stijging van 1% ten opzichte van het vorige kwartaal. In het afgelopen jaar, sinds het eerste kwartaal van 2022, is de gemiddelde premie met 5% gestegen;
  • Voor de inboedeldekking daalde de gemiddelde betaalde premie met £117 licht met minder dan 1% ten opzichte van het vorige kwartaal. In het afgelopen jaar, sinds kwartaal 1 2022, is deze met 1% gestegen.

2022 – een jaar van turbulent weer

De stormen Dudley, Eunice en Franklin in februari hebben ertoe geleid dat verzekeraars 170.000 claims voor materiële schade hebben afgehandeld en 473 miljoen pond hebben uitgekeerd aan getroffen klanten. Na de recordhoge temperaturen van afgelopen zomer verwachten verzekeraars in 2022 £219 miljoen aan verzakkingsclaims te betalen. Dit is de hoogste verwachte verzakkingsrekening sinds 2006.

De koudegolf van afgelopen december leidde tot een stijging van het aantal claims voor schade veroorzaakt door gebarsten bevroren leidingen, zoals gemeld door verschillende verzekeraars. Hogere kosten van bouwmaterialen zijn van invloed op herstel van beschadigde huizen, De bouwkosten stegen in 2022 met 15% ten opzichte van het voorgaande jaar (ONS bouwmaterialen). Redenen voor deze stijging zijn onder andere de oorlog in Oekraïne, die leidde tot een stijging van de energieprijzen, en de aanhoudende gevolgen van de Covid-pandemie met een tekort aan grondstoffen als gevolg van fabriekssluitingen tijdens de lockdowns.

De regels van de Financial Conduct Authority voor de prijsstelling van opstal- en motorhuisverzekeringen die op 1 januari 2022 zijn ingevoerd, zorgen ervoor dat de prijs die vernieuwende klanten betalen voor een opstal- en motorhuisverzekering niet hoger is dan de prijs die in rekening wordt gebracht aan een gelijkwaardige nieuwe klant voor de gelijkwaardige polis die via hetzelfde distributiekanaal is gekocht, zoals een verzekeraar, makelaar of prijsvergelijkingswebsite. In de regels wordt echter geen maximum gesteld aan de hoogte van de premie die nieuwe of bestaande klanten moeten betalen. De prijs van de dekking zal een afspiegeling blijven van een reeks factoren, waaronder de kosten voor het afhandelen van claims.

Laura Hughes, ABI’s Manager General Insurance, zegt in een reactie: “Verzekeraars beseffen dat dit moeilijke tijden blijven voor veel huishoudens die te maken hebben met de stijgende kosten van levensonderhoud. De stijging van de gemiddelde gecombineerde opstal- en inboedelpremie over het afgelopen jaar blijft onder de inflatie, ondanks de boveninflatoire stijging van de kosten van veel bouwmaterialen. De stormen van vorig jaar en de sterke stijging van het aantal verzakkingsclaims na de hittegolf in de zomer hebben ons op dramatische wijze herinnerd aan het belang van een opstalverzekering. In deze uitdagende tijden zou iedereen die zich zorgen maakt of hij zijn opstalverzekering wel kan blijven betalen, met zijn verzekeraar moeten praten over eventuele alternatieve betalingsmogelijkheden.”