Standard & Poor’s: Combined ratio in zakelijke verzekeringsmarkt zal licht stijgen


De totale combined ratio van de schadeverzekeringssector stevent voor het eerst sinds 2017 af op meer dan 100% als gevolg van inflatiedruk, maar de combined ratio van de zakelijke verzekeringssector zal naar verwachting ruim daaronder blijven, aldus Standard & Poor’s Corp. in een rapport dat woensdag is uitgegeven

.

Het S & P Global Market Intelligence-rapport voorspelt dat de combined ratio voor 2022 voor de totale sector met meer dan 0,9 procentpunt op jaarbasis zal stijgen tot 100,4%.In het rapport wordt ook gezegd dat het streven om sociale, milieu- en bestuurskaders te ontwikkelen “van nieuw belang kan worden voor de verzekeringssector”. S&P voorspelt dat de combined ratio van de zakelijke verzekeringssector zal oplopen tot 96,3%, van 96,1% vorig jaar, wat het beste resultaat was sinds 2015.

Het ratingbureau verwacht dit jaar een stijging van de geboekte directe premies van 10,6% voor zakelijke businesslines, wat volgens het ratingbureau “een terugval zou betekenen ten opzichte van het onstuimige tempo van 13,6% in 2021, maar het zou voldoende moeten zijn om de inflatie van de verlieskosten voor te blijven.”

S&P voorspelt dat de premies voor zakelijke e verzekeringen in 2023 sterk zullen blijven groeien met 6,6%, “maar de richting die de Amerikaanse economie in de tweede helft van 2022 inslaat, zal veel te zeggen hebben over de vraag of het prijsmomentum en de vraag naar dekking in de meest gevoelige bedrijfsonderdelen beginnen af te nemen.”Het rapport voorspelt dat de premies voor standalone cyberbeveiligingsverzekeringen dit jaar zullen blijven stijgen.

“Factoren zoals het toegenomen belang van externe informatietechnologische capaciteiten in het pandemische tijdperk, spraakmakende ransomware- en distributed denial-of-service-aanvallen op grote bedrijven en kritieke infrastructuur, en angst voor mogelijke vergeldingsaanvallen door  de staat gesteunde actoren, hebben geleid tot een sterke stijging van de vraag naar dekking op een moment dat velen in de sector terughoudend zijn geweest om de capaciteit wezenlijk te verhogen,” aldus het rapport.

In het rapport wordt opgemerkt dat “de recente gebeurtenissen ook hebben geleid tot een grondiger onderzoek van de polisteksten om het bestaan en de kracht van de uitsluitingen te bepalen”. Volgens het rapport kunnen uitsluitingen “aanzienlijke bedragen van verzekeringsclaims voor schade aan eigendommen, vliegtuigen en luchtvaartmaatschappijen” in verband met het conflict tussen Rusland en Oekraïne verhinderen.

Volgens het rapport kan de ontwikkeling van kaders voor milieu, maatschappij en goed bestuur “van nieuw belang worden voor de verzekeringssector.”