Shanghai’s nieuwe wereldwijde handelsmarkt voor herverzekeringen moet overzeese bedrijven lokken


China heeft verregaande plannen onthult plannen om zijn herverzekeringsdoelen te ondersteunen. Deze omvatten onder meer het opzetten van een internationale raad voor herverzekeringshandel en het formuleren van gerelateerde regelgeving, zo heeft  

China’s National Administration of Financial Regulation plaatsvervangend directeur  Zhang Zhongning bekend gemaakt op een persconferentie. Volgens hem legt China de laatste hand aan het handelssysteem en de bijbehorende regelgeving, waaronder regels voor registratiebeheer voor wereldwijde herverzekeringsinstroom, evenals clearing- en afwikkelingsprocedures voor internationale transacties ter plaatse en operationele regels voor solvabiliteitsherverzekeringskredietrisico. Verder zal er een zone voor wereldwijde herverzekeringsfuncties worden gevestigd in de Lingang Special Area, die deel uitmaakt van de China (Shanghai) Pilot Free Trade Zone. 

Zhongning merkte op dat zowel lokale als internationale verzekeraars in het gebied herverzekeringsactiviteiten kunnen ontplooien door in Lingang faciliteiten voor herverzekeringsactiviteiten te ontwikkelen of door rekeningen te openen via het platform voor wereldwijde herverzekeringsactiviteiten in het gebied. H  H Het land zal verzekeraars ook een gunstig belasting- en internationaal kapitaalbeleid en aparte toezichtmethoden bieden. 

Shanghai’s internationale raad voor herverzekeringshandel, die op 8 juni jl. werd geïnstalleerd, moet ervoor zorgen dat meer herverzekeringszaken uit het buitenland worden aangetrokken. Zij zal de Chinese verzekeringssector ook helpen om van het huidige eenrichtingsmodel over te stappen naar een tweerichtingsmodel, meldde de nieuwssite Yicai Global, volgens wie het tekort aan herverzekeringsdiensten moemmenteel zeer  merkbaar is.  Vorig jaar heeft de thuismarkt bijvoorbeeld voor CNY112 miljard ($15,7 miljard) aan verzekeringspremies naar het buitenland overgemaakt, terwijl er slechts ongeveer een kwart daarvan – voor CNY28,3 miljard,-  aan zaken binnenkwam. 

Sinds 2019 zijn de premies op de verzekerings- en herverzekeringsmarkten wereldwijd gestegen als gevolg van de COVID-19 pandemie, geopolitieke conflicten, inflatie en vele andere factoren, maar de tarieven op het vasteland zijn relatief stabiel, aldus insiders. 

Het grote verschil in premiepercentages, de behoefte aan meer buitenlandse verzekeraars om te herverzekeren op het vasteland, de lancering van de internationale raad voor herverzekeringshandel plus verschillende stimuleringsmaatregelen zouden in theorie overzeese verzekeringsmaatschappijen moeten aantrekken om meer Chinese herverzekeringspolissen te kopen.