Reagan Consulting: M&A-vooruitzichten gunstig voor verzekeringsmakelaars


Volgens een dinsdag gepubliceerd rapport van Reagan Consulting zal de activiteit op het gebied van fusies en overnames van verzekeringsmakelaars dit jaar robuust blijven, ondanks de macro-economische uitdagingen.”Er is nog steeds een aanzienlijk aantal goed gekapitaliseerde kopers op de markt die staan te popelen om deals te sluiten. Als gevolg daarvan verwachten we dat de robuuste dealactiviteit in 2023 zal aanhouden en zal versnellen ten opzichte van de 99 transacties die in het eerste kwartaal werden afgerond”, aldus de in Atlanta gevestigde M&A-consultant. Dat totaal was 26,7% lager dan 135 in de periode van vorig jaar en 43% lager dan 174 in het vierde kwartaal van 2022.

Verschillende van de meest actieve kopers hebben financiële hinder ondervonden van de aanzienlijke rentestijgingen sinds het midden van 2022.Er wordt enige consolidatie onder kopers verwacht naarmate de markt en de bedrijven volwassener worden, aldus het rapport. M&A-multiples bleven in het eerste kwartaal over het algemeen ongewijzigd, vergeleken met het vierde kwartaal van 2022, terwijl multiples voor grote, hoogwaardige activa stegen. De gemiddelde M&A-waardering van makelaars in het eerste kwartaal was 12,5 keer winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie voor een goed geleide makelaardij met $ 3 miljoen tot $ 5 miljoen aan inkomsten, met nog eens drie keer EBITDA beschikbaar via een earn out op basis van toekomstige prestaties.

Particuliere makelaars boekten in het eerste kwartaal een organische groei van 11,1%,  het hoogste gerapporteerde groeipercentage sinds de start van het onderzoek in 2008, terwijl openbare makelaars in het eerste kwartaal een organische groei van 9,7% boekten. Zakelijke schadeverzekeringen bleven het voortouw nemen met een organische groei van 11,7% in het eerste kwartaal , het hoogste percentage in de geschiedenis van het onderzoek, gestimuleerd door de aanhoudende harde markt, inflatie en een gezonde economie.