Prins Charles lanceert bij Lloyd’s nieuw partnerschap met wereldwijde verzekeringssector om klimaatverandering aan te pakken

ZKH de Prins van Wales, prins Charles, heeft tijdens een bezoek aan Lloyd’s zijn Sustainable Markets Initiative (SMI) Insurance Task Force gelanceerd. De taskforce, bijeengeroepen door HRH en voorgezeten door Lloyd’s, bestaat uit leidinggevenden van veel van ‘s werelds grootste verzekerings- en herverzekeringsmaatschappijen, en biedt een invloedrijk platform voor de sector om gezamenlijk de wereldwijde vooruitgang naar een veerkrachtige, netto-nul economie te realiseren.

Met een unieke kijk op de klimaatcrisis, door zijn vele decennia van ondersteuning aan gemeenschappen, bedrijven en economieën in het licht van steeds ernstigere en frequentere weersomstandigheden, speelt de wereldwijde verzekeringssector een cruciale rol. Naast het verminderen  en managen van de impact van deze rampen, blijft de sector financiële steun bieden aan meerdere industrieën om een ​​grotere klimaatbestendigheid op te bouwen en de grotere schaal en snelheid van de overgang te ondersteunen.

De SMI Insurance Task Force heeft vandaag haar intentieverklaring gepubliceerd, waarin zij zich ertoe verbindt klimaatpositieve financierings- en riskmanagementoplossingen te bieden om individuen en bedrijven over de hele wereld te ondersteunen en aan te moedigen hun transitie naar een duurzame toekomst te versnellen.

Tijdens het bezoek van HRH luidde de Lloyd’s Lutine Bell twee keer om de nieuwe en belangrijke wereldwijde verbintenis van de verzekeringssector te markeren om klimaatpositieve actie in hoog tempo te stimuleren, door middel van een aantal belangrijke initiatieven. Voor zakelijke en particuliere klanten omvatten deze acties het aanpassen en uitbreiden van de dekking voor offshore windprojecten in reactie op snelle groei en nieuwe technologieën, naast de implementatie van “build back better“-claimclausules in woningverzekeringen om klanten aan te moedigen om duurzaam te herbouwen.

De SMI Insurance Task Force zal ook samenwerken met regeringen om een ​​publiek-private rampenbestendigheid, respons en herstelkader tot stand te brengen, dat ontwikkelingslanden zal helpen beschermen tegen de veranderende economische en maatschappelijke gevolgen van klimaatverandering.

Om de snelle groei van groene projecten en innovatie te ondersteunen, zal de SMI Insurance Task Force een raamwerk ontwikkelen om de meer dan $ 30 biljoen aan activa onder beheer te helpen ontsluiten, waarbij het kapitaal steeds meer wordt gericht op investeringen die klimaatpositieve resultaten opleveren in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden .

Zijne Koninklijke Hoogheid, de Prins van Wales, zei: “De verzekeringssector is uitzonderlijk goed in staat om de impact van klimaatverandering te begrijpen en de schade die dit voor ons allemaal kan veroorzaken als we nu geen actie ondernemen. Daarom ben ik zo blij dat een groot aantal van ’s werelds toonaangevende verzekeringsmaatschappijen de handen ineen hebben geslagen om vast te stellen hoe de verzekeringssector kan helpen om de natuur, de mens en de planeet in het hart van onze hele economie te plaatsen.”

Lloyd’s voorzitter Bruce Carnegie-Brown voegde hieraan toe: “Terwijl de wereld begint te herstellen van een pandemie die aanzienlijke en verstrekkende financiële en maatschappelijke uitdagingen heeft veroorzaakt, doet ze dit met de mogelijkheid om terug te bouwen met duurzaamheid als basis en leidend principe. Hoewel klimaatverandering een ongekend systeemrisico met zich meebrengt, is het een risico dat we – door middel van partnerschappen en versnelde actie – kunnen aanpakken. Als taskforce zetten we ons resoluut in om een ​​katalysator te zijn voor actie om een ​​duurzamere toekomst te helpen creëren door middel van de risico’s die we beheren en het kapitaal dat we investeren.”