Parima-voorzitter Franck Baron waarschuwt makelaars voor ‘onacceptabel gedrag’ in harde markten

 Franck Baron, voorzitter van de brancheorganisatie voor riskmanagers in Azië en de Pacific  Parima, heeft makelaars gewaarschuwd dat hun gedrag in de huidige harde markt, vooral sinds de uitbraak van Covid-19, soms  ‘onacceptabel’ is . In  een interview in  het ‘Global Programmes report 2020’ van Commercial Risk Europe zegt hij ook dat zakelijke klanten ontevreden zijn over het feit dat verzekeraars hun inspanningen en investeringen op het gebied van riskmanagement en preventie niet belonen tijdens de verlenging van polissen.

Baron, adjunct-directeur risicobeheer en verzekeringen bij SOS International SOS , stelt dat kopers van zakelijke verzekeringen het zwaar hebben op de harde markt en dat dit  is versneld en verhevigd sinds het uitbreken van Covid-19. “Prijzen stijgen, dekkingen krimpt en de capaciteit daalt aanzienlijk.” Hij en vele andere vooraanstaande risicomanagers hebben geklaagd over het gedrag van verzekeraars in de harde markt. Omdat ze  last-minute  wijzigingen aanbrengen bij polisverlengingen, een gebrek aan communicatie aan de dag leggen en algemene premieverhogingen doorvoeren die voor de klant onbegrijpelijk zijn.

De Parima-voorzitter spaart ook makelaars niet, die hij er onder meer van beticht de harde markt aan te wenden voor eigen financieel gewin in plaats van de belangen van de hun klanten voorop te zetten. “Ik heb voorbeelden gezien van individueel gedrag, zoals makelaars die de verhardende markt hebben aangegrepen om zelf wat extra inkomsten te genereren zonder er rekening mee te houden  dat hun klanten juist financieel lijden onder Covid-19 en hoe zij hun klanten zouden kunnen helpen. We zijn getuige geweest van dergelijke praktijken door verschillende grote organisaties.”   Baron. “De manier waarop bepaalde mensen zich hebben gedragen in deze zeer moeilijke en uitdagende economische tijd om hun eigen inkomstenstroom te versterken, is niet acceptabel, maar is wel degelijk door bedrijven opgemerkt en aangekaart.”

 Ook geeft de Parima-voorzitter aan dat er bij polisverlengingen weinig discussie mogelijk is met verzekeraars en spreekt vooral zijn zorg uit dat   er geen rekening wordt gehouden met riskmanagement en een goede schadehistorie. “Ik ben er niet blij mee dat klanten die zeer sterke riskmanagementprotocollen en schadepreventieplannen hebben opgesteld en een goede schadehistorie  hebben, op dezelfde manier worden behandeld als degenen die dat niet doen.” Hij voegde eraan toe dat de markt zijn grip op elke portefeuilleanalyse heeft verloren. “Als je een goed risicomanagementprogramma hebt, wordt dit niet gewaardeerd door verzekeraars. Dit is waar we ons erg boos en ongerust over maken.” Menu  

Bron Commercial Risk Europe