Onderzoek WTW en Clyde & Co: Bestuurders wereldwijd steeds meer bezorgd over cyberafpersingen en ransomware; cyberaanvallen en dataverlies aangemerkt als toprisico’s

Cyberaanvallen en dataverlies zijn de toprisico’s waarmee Directors & Officers worden geconfronteerd, waarbij cyberafpersing en de groei van ransomware-aanvallen de grootste zorgen baren, zo komt naar voren uit een wereldwijd onderzoek Directors Liability 2022 van makelaar WTW  en advocatenkantoor Clyde & Co.

Het onderzoek identificeert de belangrijkste risico’s voor directeuren en andere bestuurders over de hele wereld (het VK, Europa, Azië, Austraal-Azië, Latijns-Amerika en de VS) in  meer dan 40 landen over de hele wereld. Cyberaanvallen, dataverliezen en cyberafpersing komen dit jaar als de grootste risico’s naar voren, waarbij 65% van de respondenten zegt dat het risico van een cyberaanval zeer groot of zeer groot is. 63% zegt hetzelfde over het verlies van gegevens, 59% vreest een zeer aanzienlijk of extreem aanzienlijk risico van cyber-extortie en 49% over het regelgevingsrisico.

Andere belangrijke bevindingen van het rapport zijn:

·         COP26 in combinatie met toenemende overheids- en regelgevingsmaatregelen heeft de bezorgdheid over het risico van klimaatverandering in sommige regio’s doen toenemen. Hoewel het in geen enkele regio in de top 5 voorkomt, is het in het VK, Azië en Australazië het zesde risico;

Er is enig verschil tussen de risico’s die bedrijven zien en de risico’s die bestuurders en directeuren zien. Het hoogste risico voor het bedrijfsleven is het economische klimaat, terwijl het risico van insolventie of faillissement zeer laag wordt gerangschikt voor directeuren en kaderleden. Ze zijn echter niet helemaal verschillend, met een cyberaanval als nummer 2 risico voor het bedrijfsleven en nummer 1 risico voor bestuurders en directeuren.

Jeremy Wall, Head of Global Finex bij WTW: “Dit jaar markeert een ommekeer in de wereldwijde reikwijdte van onze enquête, met antwoorden uit meer landen dan ooit tevoren. Met een volatiele bedrijfsomgeving als gevolg van de pandemie en geopolitieke druk is het geen verrassing dat cyberrisico’s hoog op de lijst van zorgen van bestuurders staan. Ook opkomende risico’s zoals klimaatverandering worden belicht en wij zijn van mening dat het rapport een uitstekende bron van informatie zal zijn voor bestuurders en risicomanagers bij het verfijnen van hun risicobeheerstrategieën.”   

James Cooper, voorzitter van de Global Insurance Practice Group en hoofd van het Financial Institutions &  D&O team bij Clyde & Co voegt hieraan toe: “De onderzoeksresultaten bieden een onschatbaar inzicht in de risico’s die bestuurders en directeuren over de hele wereld ’s nachts wakker houden. Wat uit dit rapport naar voren komt, is een complex netwerk van wereldwijd met elkaar verbonden en zich ontwikkelende risico’s die leiders niet los van elkaar moeten zien.”

Hij vervolgt: “”Het meest in het oog springend in het onderzoek is het cyberrisico – een veelzijdig en zich voortdurend ontwikkelend risico, met een verscheidenheid aan significante gevolgen indien een aanval plaatsvindt en gegevens verloren gaan. Hoewel het geen verrassing is dat cyberaanvallen en het verlies van data  opnieuw de risicoranglijst aanvoeren, zorgt de opkomst van cyberafpersing als waargenomen bedreiging voor nog meer druk op leiders om adequate cyberbeveiligingscontroles uit te voeren en efficiënt en effectief te reageren in het geval van een aanval”.