Nederlandse werknemers willen graag bij hun huidige werkgever blijven, vooral als zij zich tijdens de pandemie gesteund voelden

Zeven van de tien (68%) werknemers zijn van plan om de komende twee jaar bij hun huidige werkgever te blijven. Dit is het hoogste percentage sinds 2013 (68%), en hoger dan het percentage van vóór de coronapandemie (62%), zo blijkt uit onderzoek van WTW.

Uit het onderzoek van WTW onder 1036 Nederlandse werknemers blijkt ook dat mensen die vinden dat hun werkgever hun welzijn tijdens de pandemie succesvol heeft ondersteund, eerder geneigd zijn te blijven en productief en betrokken te zijn op het werk.Acht van de tien (78%) die zich tijdens de pandemie gesteund voelden, willen de komende twee jaar bij hun huidige werkgever blijven, maar dit percentage daalt tot minder dan de helft (45%) voor degenen die zich niet gesteund voelden.

Ook komt uit het onderzoek van WTW naar voren dat het ziekteverzuim onder degenen die zich gesteund voelden 5,4 dagen per jaar bedroeg, maar dit steeg tot 9 dagen onder degenen die geen steun kregen – een verschil van 3,6 dagen. Ook de betrokkenheid op het werk is veel hoger (54%) onder degenen die zich gesteund voelen dan onder degenen die dat niet ervaren (7%).

Angel Hoover, Head of Benelux bij WTW, zegt: “Veel mensen willen de komende twee jaar hun huidige baan houden, wat misschien verrassend lijkt, maar het zou kunnen wijzen op een verlangen naar zekerheid na de moeilijke en onzekere tijd die we hebben doorgemaakt. De bedrijven die tijdens de pandemie een sterk welzijnsbeleid voerden, hebben veel meer kans op een productiever personeelsbestand met een lager verloop en minder verzuim. Inzicht in de behoeften van werknemers op het gebied van welzijn en deze ondersteunen kan grote voordelen opleveren voor een bedrijf, en deze dynamiek zal de komende jaren de werkomgeving blijven bepalen.”

Het onderzoek weerspiegelt ook de krappe arbeidsmarkt in Nederland en ‘the great resignation’, waarbij bijna een derde (32%) van de werknemers actief op zoek is naar een nieuwe functie. En hoewel 68% van plan is de komende twee jaar bij hun huidige werkgever te blijven, bestaat dat cijfer uit 48% die helemaal niet van werkgever willen veranderen en 20% die van plan zijn te blijven maar ‘openstaan voor aanbiedingen’. Senior managers lijken de meest waarschijnlijke groep om hun huidige werkgever te verlaten, met slechts een derde (32%) die zegt waarschijnlijk de komende twee jaar te zullen blijven en meer dan de helft (55%) die zegt actief open te staan voor aanbiedingen.

Angel Hoover vervolgt: “Veel mensen zijn tevreden om te blijven waar ze nu werken, maar ze staan open voor betere aanbiedingen. Hoewel slechts weinigen van hen actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, lijken vooral senior managers hoopvol te zijn dat de uitdagende arbeidsmarkt nieuwe kansen biedt.”