NARIM: Geldplan Scheiden geeft grip op geld na scheiding

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, die grote financiële gevolgen heeft. De ex-partners moeten beiden veel regelen, waardoor het overzicht zoek kan raken. Uit elkaar gaan is een risicofactor voor financiële problemen. Om die te helpen voorkomen, introduceert het Nibud een nieuwe online tool: het geldplan Scheiden.

Dit geldplan helpt de inkomsten en uitgaven na scheiding in beeld te krijgen, en wijst de weg naar het vergroten van inkomsten en/of het besparen op uitgaven. Zo ontstaat opnieuw grip op geld en kunnen ex-partners geldproblemen of schulden vermijden. Ex-partners kunnen het apart of samen invullen.

Naar het geldplan Scheiden

Wat biedt het geldplan?

  • Een compleet overzicht van inkomsten en uitgaven.
  • Begroting op basis van Nibud-referentiecijfers van vergelijkbare huishoudens.
  • Het geldplan houdt rekening met alimentatiebedragen.
  • Elke invuller krijgt een eigen actieplan met tips en adviezen die bij zijn of haar situatie passen.
  • Relevante achtergrondinformatie bij diverse onderwerpen zoals: wonen, pensioen en het scheidingsproces.

Snelle indicatie of uitgebreide berekening

Het geldplan Scheiden kan op twee manieren worden gestart: met een snelle indicatie of met een uitgebreide berekening. Beide manieren beginnen met het anoniem invullen van enkele vragen over de persoonlijke situatie. Daarna volgt een scherm met het overzicht van inkomsten en uitgaven na de scheiding.

Het verschil tussen de indicatieve en uitgebreide versie zit in de post alimentatie. Met de indicatieve berekening wordt de kinderalimentatie geschat op basis van de zgn. trema-normen. Dat zijn normen op basis waarvan de rechtbanken de alimentatie berekenen en vaststellen. In de uitgebreide berekening kan rekening worden gehouden met een alimentatieberekening die op maat is gemaakt door het advocaat, mediator of het LBIO.

Samenwerking en financiering

Het geldplan Scheiden is gemaakt in samenwerking met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) en Uitelkaar.nl. Verschillende maatschappelijke partijen hebben vanuit hun specifieke expertise het geldplan Scheiden verrijkt. Het geldplan Scheiden is tot stand gekomen met financiering van Instituut Gak, NN Group, Ministerie van Justitie en Veiligheid, gemeente Amsterdam en gemeente Rotterdam.

Geldplannen van Startpunt Geldzaken

Het geldplan Scheiden is gemaakt door Startpunt Geldzaken: een samenwerking van vier partijen waaronder het Nibud. Het geldplan Scheiden is het tiende online geldplan van Startpunt Geldzaken. Veel gemeenten en werkgevers zijn aangesloten op Startpunt Geldzaken. Alle geldplannen zijn daarmee toegankelijk voor hun inwoners, maar ook voor vrijwilligers en beroepskrachten in gemeenten en wijkteams. Aangesloten partijen kunnen daarin ook de eigen dienstverlening opnemen, bijvoorbeeld scheidingsloket, inkomensondersteunende regelingen of bijzonder verlofregelingen.

Meer informatie over Startpunt Geldzaken

Naar het geldplan Scheiden

https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Animatie-Geldplan-Scheiden.mov?_=1Videospeler