Moody’s verwacht dat stijging herverzekeringspremies zal afkalven

De stijgende tarieven voor schade-herverzekeringen beginnen zich te vertalen in hogere winsten voor de vier grootste herverzekeraars van Europa, maar de prijsstijgingen zullen naar verwachting afkalven, zo blijkt uit een nieuw rapport van Moody’s.

De gecombineerde nettowinsten van Munich Re, Swiss Re, Hannover Re en Scor bedroegen in de eerste zes maanden van 2021 in totaal 3,6 miljard euro, tegenover 0,2 miljard euro in het eerste halfjaar van 2020. Volgens Moody’s is er meer aan de hand dan alleen lagere schadecijfers in 2021 nadat Covid-19 de cijfers van vorig jaar had geraakt.

“De aanzienlijke winstsprong is niet alleen te danken aan de vergelijking met de sombere resultaten van vorig jaar, toen herverzekeraars werden getroffen door zowel de onrust op de financiële markten als de eerste golf van Covid-19-claims, maar ook aan de verbeterende marktomstandigheden die hebben geleid tot een betere onderliggende verzekeringstechnische winstgevendheid”, aldus Christian Badorff, vice-president en senior analist bij Moody’s.

De vier herverzekeraars hebben de premieverhogingen tijdens de verlengingen in juni en juli voortgezet, hoewel deze bij Hannover Re, Swiss Re en Munich Re lager waren dan aan het begin van het jaar, aldus het ratingbureau in zijn rapport. Scor daarentegen noteerde een tariefstijging van 7,9% voor de hernieuwing van juni en juli, tegenover 4,3% in april 2021 en 7,8% in januari 2021. Alle vier de herverzekeraars zijn ervan overtuigd dat de tariefverhogingen in 2021 en 2022 zullen aanhouden.

Hogere tarieven in 2020 en 2021 hebben ook geleid tot hogere inkomsten, aldus Moody’s, waarbij Munich Re de grootste stijging van de bruto geboekte premies rapporteert met 15,5% voor H1 2021, gevolgd door Hannover Re met 11,9%, Scor met 7,1% en Swiss Re met 5,5%.De herverzekeringscapaciteit van zowel traditionele herverzekeraars als alternatieve kapitaalverstrekkers lijkt toe te nemen, aldus Moody’s. En het denkt dat de herverzekeringstarieven dit jaar zullen blijven stijgen, maar in een trager tempo.

“Een combinatie van aanhoudend lage rentetarieven, stijgende schadelastentrends en betere modellering van zogenaamde secundaire risico’s – minder ernstige maar vaker voorkomende natuurrampen zoals bosbranden – zal de prijsstijgingen in de komende 12-18 maanden ook ondersteunen, hoewel ze waarschijnlijk gematigder zullen zijn dan in 2020 en begin 2021”, voorspelt het.

Volgens Moody’s hebben Hannover Re en Munich Re in de afgelopen 18 maanden hun boeken uitgebreid tijdens contractverlengingen, terwijl Scor en Swiss Re langer zullen moeten wachten om het voordeel van prijsstijgingen op de premiegroei te zien, nadat ze zich allebei hebben gericht op het herpositioneren van portefeuilles.

Moody’s zegt dat de gecombineerde ratio’s van de herverzekeraars, die momenteel 95,5% bedragen, na H1 “typisch verslechteren”, met de mogelijkheid van aanzienlijke natuurrampverliezen in de tweede helft van het jaar. In het derde kwartaal hebben de grootste Europese herverzekeraars al verliezen geboekt door de Europese overstromingen in juli en de burgerlijke onrust in Zuid-Afrika, terwijl het Atlantische orkaanseizoen nog moet worden afgesloten.