Londens Excel Centre wint uitspraak van verzekering over COVID-19 BI-schadeclaims


De eigenaren van het Londense conferentiecentrum ExCel hebben vrijdag een gerechtelijke uitspraak gewonnen tegen verzekeraars, waaronder Royal & Sun Alliance, over pandemie-gerelateerde Business Interruprion-schadeclaims, die volgens hun advocaten honderdduizenden polishouders zouden kunnen treffen.

London International Exhibition Centre Plc spande vorig jaar een rechtszaak aan bij het Londense High Court over schades door bedrijfsonderbreking (BI) veroorzaakt door de COVID-19 pandemie en eiste 16 miljoen pond ($20,5 miljoen) onder haar verzekeringspolis.

De rechtszaak, waarbij ook een soortgelijke rechtszaak was aangespannen door restaurantketen Pizza Express, ging over “at the premies“-clausules in verschillende verzekeringspolissen en de vraag of de sluiting van bedrijven gedekt was. Rechter Richard Jacobs oordeelde in een vrijdag gepubliceerd vonnis dat de uitspraak van het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk uit 2021 over ziekteclausules in verzekeringspolissen – een zaak aangespannen door de Britse toezichthouder op de markten, de Financial Conduct Authority (FCA) – ook van toepassing was op de dekking van bedrijfsruimten. De rechter zei dat verschillende claims van polishouders naar aanleiding van de FCA-zaak door verzekeraars waren afgehandeld.

Maar de BI-zaken die voor de rechter waren gebracht, hadden betrekking op de dekking van een ‘radius’-ziekte, met betrekking tot polissen die gevallen van een ziekte binnen een bepaalde radius dekken, of een ander verzekerd risico, zoals het voorkomen van toegang. Jacobs oordeelde in zijn vonnis dat de dekking ter plaatse niet te onderscheiden was van de radiusdekking. Advocatenkantoor Stewarts, dat de eigenaren  van het ExCel Centre vertegenwoordigde, zei dat de uitspraak “mogelijk invloed kan hebben op honderdduizenden polishouders”.”Polishouders van wie de BI schadeclaims niet vergoed worden, moeten nu hun polisdocumenten opnieuw bekijken om te overwegen of ze nu misschien een geldige claim kunnen indienen,” zei het kantoor in een verklaring.

RSA weigerde commentaar te geven. Allianz (ALVG.DE), dat ook gedaagde was in de rechtszaak, zei dat het de gevolgen van de uitspraak aan het bekijken was. Becky Rogers, Head of property Claims bij Allianz Commercial, zegt in een verklaring dat het bedrijf haar positie zou moeten overwegen gezien de uitspraak. “In de tussentijd zullen we bekijken wat de gevolgen zullen zijn voor onze polishouders met uitstaande COVID-19 bedrijfsschadeclaims onder de clausule ‘ziekte op het terrein’ .