Joint Industry Forum: Verzekeringsbranche stevent dit jaar op verzekeringstechnisch verlies

De verzekeringssector zal naar verwachting in 2022 na vier jaar van  verzekeringstechnische winsten naar een verzekeringstechnisch verlies afstevenen omdat de schadetrends in de Personal Lines, vooral bij auto’s en woningverzekeringen,  opwegen tegen de relatief betere resultaten in het zakelijk segment, aldus een panel tijdens het Joint Industry Forum van het Insurance Information Institute. 

De inflatie heeft geleid tot een algemene verdubbeling van de schadeherstelkosten voor sectoren zoals auto’s en woningen, waarbij materiaal- en arbeidstekorten en vertragingen in de toeleveringsketen allemaal onderdeel uitmaken van de vergelijking, aldus Michel Léonard, hoofdeconoom en datawetenschapper en  hoofd van de afdeling economie en analyse voor het instituut. 

De toename van de schadetrends in het hele verzekeringsbedrijf zal de industrie naar een verzekeringstechnisch verlies slingeren met een verwachte combined ratio  ratio van ongeveer 105% in 2022, dit na schommelingen rond 99% en dus een kleine verzekeringstechnische winst van 2018 tot en met 2021, volgens Dale Porfilio, chief insurance officer voor het instituut. De combined ratio van de sector zal dan naar verwachting verbeteren tot het einde van de prognoseperiode van 2024. “We verwachten verbeteringen tot 2023 en 2034 die terugkomen in de richting van 100%,” zegt Porfilio. 

“Over het geheel genomen presteren de zakelijke verzekeringslijnen relatief beter dan de Personal Lines. Dat was het geval in 2021 en we verwachten dat dit het geval zal zijn in 2022 en gedurende onze prognoseperiode van 2024,” zei Jason Kurtz, hoofd en adviserend actuaris voor actuarieel adviseur Milliman Inc. “ Er zijn meer ‘lichtpuntjes’  in de zakelijke sector, zoals de werknemerscompensatiesector die nu in 2022 acht jaar van verzekeringstechnische winst nadert.”  

De zakelijke propertymarkten hebben te maken met materiaaltekorten van zaken als staal, glas en koper, volgens  Leonard, en de uitdagingen op de arbeidsmarkt hebben lage tot middelhoge procentuele tijdsverhogingen toegevoegd aan sommige taken. 

Toch zal de netto combined ratio voor zakelijke propertymarkten in 2022 naar verwachting ongeveer 99,1% bedragen, zei Kurtz, wat een kleine verzekeringswinst laat zien ondanks de schadelast als gevolg van orkaan Ian. De prognose voor 2023 is ongeveer 94% en 2024 92%, met een voorbehoud over de onbekende aard van gebeurtenissen zoals Ian. Zakelijke autoverzekeringen zullen naar verwachting een kleine winst boeken met een gecombineerde ratio van ongeveer 99% in 2021, maar zullen in 2023 terrein prijsgeven met een voorspelde ratio van 102% en in 2024 met 101%, aldus Kurtz. 

Paul Lavelle, head of US National Accounts voor Zurich Noord-Amerika, die het panel inleidde, zei dat snelle inflatie, schuldencrisissen en de kosten van levensonderhoud de plaats hebben ingenomen van technologie en klimaat- en milieurisico’s als de belangrijkste punten van zorg in de opiniepeiling onder leidinggevenden bij het rapport over wereldwijde risico’s van het World Economic Forum.