IUMI meldt stijgende premies goederenverzekeringen


De International Union of Marine Insurance (IUMI) meldt een stijging van de premieomzet voor goederenverzekeringen in 2021 (ten opzichte van 2020) met 8% tot $ 18,9 miljard, naast een verbetering van de algemene schadecijfers.

Isabelle Therrien, voorzitter van het IUMI Cargo Committee, zei gisteren tijdens de conferentie in Chicago: “De goederenverzekeringsmarkt heeft in 2021 groei laten zien, deels door een toename van het volume van wereldwijd verscheepte ladingen in combinatie met de prijscorrectie die in dat acceptatiejaar nog steeds geldt. De broodnodige correctie heeft gunstige verzekeringstechnische prestaties opgeleverd. De sector heeft echter nog steeds te kampen met tegenwind omdat de wereldwijde toeleveringsketen volatiel blijft en nog steeds de naschok van de pandemie moet verwerken, terwijl daar nu ook inflatiedruk bijkomt.”

De goederenverzekeringspremies stegen op de meeste markten, met China als koploper in 2021. China is nu goed voor 14% van de wereldwijde goederenverzekeringsmarkt, terwijl het Verenigd Koninkrijk (Lloyd’s of London en de International Underwriting Association) een marktaandeel van 12,2% heeft. Nu de claims voor 2021 op een laag niveau zijn aanbeland door de afnemende transportactiviteit in 2020, blijven de schaderatio’s op alle markten verbeteren.

Therrien merkt op dat bedrijven hun toeleveringsketens herontwerpen en diversifiëren, waarbij concepten als near-shoring, reshoring en friendly-shoring aan belang winnen. Deze ontwikkelingen kunnen de risicoprofielen in de portefeuilles van goederenverzekeraars veranderen. “De pandemie heeft aangetoond dat factoren als stabiliteit en betrouwbaarheid van de bevoorradingsketens van cruciaal belang zijn voor de beschikbaarheid van producten. Onze verzekerden kijken nu ook naar verschillende logistieke, transport- en verzekeringsoplossingen om dit voortdurend evoluerende risico te managen .”

Foto  IUMI