Independer: Nagenoeg dezelfde woonverzekering kan ruim twee keer zo duur zijn


Er is wat geks aan de hand op de markt van woonverzekeringen. Op het oog lijken de premiestijgingen mee te vallen, maar de onderlinge prijsverschillen tussen woonverzekeringen zijn juist groter geworden. Zo kan het zijn dat je voor ongeveer hetzelfde product bij de ene maatschappij 32 euro betaalt, terwijl deze bij de ander 72 euro per maand is. Dat komt neer op een prijsverschil van bijna 500 euro per jaar voor nagenoeg dezelfde dekking. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van vergelijkingsdata.

Er zijn twee soorten woonverzekeringen: je hebt een inboedel- en een opstalverzekering. Voor de eerste ben je verzekerd voor spullen in je huis en bij de ander voor spullen vast aan je huis. Deze twee verzekeringen samen vormen de prijs van het woonpakket. Michel Ypma, woonexpert bij vergelijkingssite Independer geeft aan: “Vooral door de stijging in de prijs van de opstalverzekering zijn de pakketten tot 43% duurder geworden in 2023 ten opzichte van 2022. Die stijging is waarschijnlijk toe te schrijven aan de hogere herbouwwaardes voor huizen, de kosten voor personeel en bouwmaterialen zijn immers ook toegenomen.”

Rol inboedelverzekering op stijging beperkt

Het aandeel van de inboedelverzekering op de stijging van het woonpakket is volgens Independer beperkt. De vervangingswaarde van goederen heeft relatief gezien minder last van de inflatie, vermoedelijk omdat je überhaupt in een relatief korte periode de nieuwwaarde terugkrijgt. Als bijvoorbeeld de computer buiten jouw schuld schade oploopt in huis en het apparaat is twee jaar oud, dan krijg je al snel maar een fractie van de nieuwwaarde terug. Dit heeft een dempend effect op de prijsontwikkeling van de inboedelverzekering.

Marktontwikkelingen: 500 euro prijsverschil per jaar

“Het aanbod van pakketten in woonverzekeringen is sterk veranderd in een jaar tijd. Er zijn producten bijgekomen, terwijl anderen juist van de markt zijn gehaald. Daardoor zijn er grote verschillen ontstaan in het prijsaanbod. “Deze toename is echt opvallend te noemen”, zegt Ypma. “Zo kan het zijn dat nagenoeg dezelfde woonverzekering een prijsverschil kent van bijna vijfhonderd euro per jaar.”

Meer informatie over de prijsontwikkelingen van de verschillende woonpakketverzekeringen door de jaren heen

Beter aanbod dan vorig jaar Het afgelopen jaar veranderde een aantal verzekeraars hun aanbod, waardoor er nu veel meer variatie is gekomen op de markt voor woonverzekeringen. Het voordeel van de toegenomen prijsverschillen is dan ook dat er voor de consument nog méér te besparen valt. “De keuze die je dus vorig jaar gemaakt hebt, kan nu helemaal niet meer het aantrekkelijkste aanbod zijn. Zo kan het zijn dat bij de ene woonsituatie een bepaalde verzekeraar als duurste uit de bus komt, terwijl deze in een andere situatie juist in de top 3 van de goedkoopste aanbieders zit. Het loont dus écht om je eigen situatie opnieuw te bekijken,” aldus Ypma van Independer