Independer: “Meer starters kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek

Independer signaleert dat in 2020 meer starters kozen voor een deel aflossingsvrij bij het samenstellen van hun hypotheek dan in 2019. Zij lieten de mogelijkheid tot belastingaftrek hiermee bewust links liggen. Die krijgen starters namelijk alleen op een annuïtaire of lineaire hypotheek waar aflossen verplicht is. Marga Lankreijer, hypotheek-expert: “Het is een relatief kleine groep starters die hiervoor kiest, maar ik zie wel dat deze groep groter wordt. Ook bij doorstromers hoor ik steeds vaker de wens voor een stuk aflossingsvrij. Ik vind het vooral belangrijk dat klanten goed weten wat de consequenties van hun keuze zijn.”

Dat hypotheekklanten vaker kiezen voor aflossingsvrij heeft vooral te maken met de lage rente. Lankreijer: “Starters kiezen voor aflossingsvrij omdat ze de maandlasten op deze manier een stuk lager houden. Doordat je de komende 30 jaar niet maandelijks aflost, en alleen rente betaalt. Door de lage rentestand zijn die maandelijkse kosten relatief laag en is de hypotheekrenteaftrek minimaal op dit moment. Het kan dus aantrekkelijk zijn een stuk van je hypotheek aflossingsvrij te maken., maar je lost niet automatisch af, dus als je niets doet staat aan het eind van de rit het hele schuldbedrag nog open”, waarschuwt zij.

Geen 100% aflossingsvrij meer

Voor 2013 konden huizenkopers nog wel gebruik maken van belastingaftrek bij een aflossingsvrije hypotheek. Sommige mensen kozen er dan ook voor een groot deel of zelfs helemaal te kiezen voor aflossingsvrij. Onlangs waarschuwde de AFM dat deze groep in een kwetsbare positie zit omdat het einde van hun hypotheeklooptijd in zicht komt en er dan nog een groot schuldbedrag open kan staan. Door het afschaffen van de belastingaftrek op de aflossingsvrije hypotheek, is deze variant de laatste jaren minder populair geworden. Echter, zo blijkt dus uit de cijfers van Independer, is er nu door de lage rentestanden sprake van een kleine opmars.

Lankreijer: “Verschil is wel dat starters nu een deel aflossingsvrij doen en niet meer 100%. Vorig jaar betrof het bij onze klanten die voor aflossingsvrij kozen zo’n 45 procent van de hypotheek.”