IFB onthult nieuwe Britse steden als doelwit van gevaarlijke ‘Crash for Cash’-zwendel nu bendes hun gebieden uitbreiden


In de afgelopen 12 maanden heeft de IFB bewijs gevonden dat bendes die adressen gebruiken in bekende ‘Crash for Cash’-hotspots – zoals Birmingham – steeds vaker naar nietsvermoedende gebieden reizen om aanrijdingen te veroorzaken met inwoners die minder bekend zijn met de zwendel. De IFB onderzoekt officieel meer dan 170 aanrijdingen die specifiek verband houden met deze nieuwe activiteit. Er wordt echter aangenomen dat deze cijfers slechts een tipje van de sluier oplichten en er wordt gevreesd dat als lokale bestuurders niet weten uit te kijken naar tekenen van oplichting en dit niet melden, het aantal gevallen snel kan toenemen. 

Het Insurance Fraud Bureau (IFB) heeft dan ook een van risicovolle steden en  waarschuwt automobilisten om in deze steden extra op hun hoede te zijn voor gevaarlijke ‘Crash for Cash’-zwendelpraktijken. Zeker nu bekend is geworden dat bendes zich steeds verder uitbreiden van hun gebruikelijke misdaadhotspots om aanrijdingen in nietsvermoedende gebieden te ensceneren.

Top 10 nieuwe gebieden (op basis van frequentie) waar ‘Crash for Cash’-bendes de afgelopen 12 maanden het doelwit waren

1.     Frome, Somerset

2.     Worksop, Nottinghamshire

3.     Cirencester, Gloucestershire

4.     Milton Keynes, Buckinghamshire

5.     Nottingham, Nottinghamshire

6.     Shrewsbury, Shropshire

7.     Warrington, Cheshire

8.     Ashby, Leicestershire

9.     Leicester, Leicestershire

10.  Derby, Derbyshire

Ben Fletcher, directeur van de IFB, zegt: “Crash for Cash’ fraudeurs staan erom bekend dat ze hun tactieken aanpassen en het laatste bewijs toont aan dat ze zich zijn gaan verspreiden van prominente misdaad hotspots naar minder verdachte steden in de hoop dat ze detectie kunnen vermijden.Deze verandering in tactiek maakt duidelijk dat waar mensen ook wonen, iedereen op zijn hoede moet zijn voor deze roekeloze zwendel met auto-ongelukken. Om te voorkomen dat het aantal gevallen toeneemt en om deze oplichters voor het gerecht te brengen, vragen we automobilisten dringend om uit te kijken naar tekenen van ‘Crash for Cash’-oplichting en om elk bewijs daarvan meteen aan ons te melden.”

Er zijn aanwijzingen dat deze bendes zich zelfs richten op plattelandsdorpen met deze gevaarlijke tactiek. IFB meldde eerder dat het dorp Beckington, dat slechts 3 mijl van Frome ligt en slechts 980 inwoners telt, ook het doelwit was geweest.

Naast de identificatie door IFB van nieuwe gebieden die risico lopen op ‘Crash for Cash’-zwendel, uit de politie haar bezorgdheid dat deze zwendel door de crisis in de kosten van levensonderhoud nog meer kan voorkomen.

Tom Hill, Detective Chief Inspector bij de afdeling Insurance Fraud Enforcement (IFED) van de politie van de stad Londen, zegt: “Zoals we in het verleden hebben gezien, kan een stijging van de kosten van levensonderhoud en de daaruit voortvloeiende financiële problemen mensen vaak aanzetten tot het plegen van fraude. Helaas betekent dit dat het publiek nog alerter dan gewoonlijk moet zijn op fraudeurs, zoals ‘Crash for Cash’-chauffeurs. Deze criminelen zijn roekeloos en hebben geen enkele aandacht voor de veiligheid van andere weggebruikers. Het is belangrijk om de verklikkerlichten te leren die vaak voorafgaan aan een aanrijding, omdat deze je kunnen beschermen tegen dit soort fraude. Natuurlijk kunnen deze oplichters niet altijd worden vermeden, dus als je denkt dat je het doelwit bent, zorg er dan voor dat je je vermoedens meldt.”

 Elke vier minuten

Crash for Cash’-zwendel komt veel voor in het Verenigd Koninkrijk en uit analyses van IFB blijkt dat elke vier minuten een motorrijtuigenverzekeringsclaim verband houdt met deze zwendel. Dit varieert van verzinsels op papier, of voertuigen die achter gesloten deuren worden beschadigd, tot de meest gevaarlijke waarbij aanrijdingen worden veroorzaakt door fraudeurs met onschuldige weggebruikers.Uit onderzoek van de IFB is gebleken dat talloze mensen ongemak, kosten en zelfs letsel hebben geleden door georkestreerde aanrijdingen. In een paar tragische gevallen hebben sommige slachtoffers ook hun leven verloren aan de zwendel. De ‘Crash for Cash’-zwendel waarbij onschuldige bestuurders betrokken zijn, wordt meestal uitgevoerd door fraudeurs die op drukke kruispunten en rotondes op de rem trappen zodat de achteropkomende bestuurder niet op tijd kan stoppen. Soms wordt dit gedaan met een medeplichtige in een tweede voertuig die onregelmatig voorrijdt, zodat ze de verdenkingen van het slachtoffer kunnen afleiden door te zeggen dat de voorligger (die inmiddels is gevlucht) het ongeluk heeft veroorzaakt.Ze staan er ook om bekend dat ze andere bestuurders aanmoedigen om uit te wijken van zijwegen of te wachten tot ze naar voren kruipen voor een beter zicht, om vervolgens tegen de zijkant te botsen, aldus de IFB