GlobalData: Russische schadeverzekeringssector groeit naar $ 19,3 miljard in 2025 dankzij economische groei na pandemie

De Russische schadeverzekeringssector zal de komende jaren naar verwachting aan kracht winnen na een trage groei tijdens de pandemie en zal bruto geboekte premieomzet (GWP) zien  groeien) van $ 16,0 miljard dollar in 2020 naar $ 19,3 miljard dollar in 2025,  wat neerkomt op een jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 4,9%, stelt data- en analyticsbedrijf  GlobalData.

Ashish Raj, verzekeringsanalist bij GlobalData, zegt hierover: “We zien duidelijke aanwijzingen van een Russische opleving in 2021, waarbij de economie van het land tegen het einde van het jaar naar verwachting met 4,1% zal groeien doordat het profiteert van stijgende olie- en energieprijzen. Naarmate de economie zich herstelt, zullen meer mensen het huis verlaten voor werk of vrije tijd (met een hoger risico op letsel), onroerend goed kopen en reizen. Dat zijn allemaal activiteiten die ertoe leiden dat iemand op zoek gaat naar verzekeringsdiensten. Bovendien kent Rusland een aantal gunstige overheidsmaatregelen die van onschatbare waarde zijn voor bedrijven in deze sector.

Hij geeft hieronder zijn visie op de belangrijkste branches in de Russische schadeverzekeringssector:

Persoonlijke ongevallen en gezondheid (PA&H): “PA&H-verzekeringen zijn het grootste segment voor algemene verzekeringen in Rusland en waren in 2020 goed voor 33% van het  GWP. Het segment groeide in 2020 trager met 3,1%, vergeleken met de 14,4% groei die in 2019 werd waargenomen, als gevolg van door pandemie veroorzaakte lockdownbeperkingen. Het PA&H-segment rapporteerde een aanzienlijk herstel in Q1 2021, waarbij veel bedrijven meer employee benefits-voorzieningen aanboden aan hun werknemers in het kader van collectieve ziektekostenverzekeringen. GlobalData voorspelt dat het PA&H-verzekeringssegment in Rusland tussen 2020 en 2025 zal groeien met gemiddeld 6,1%.”

Property: Property-verzekeringen zijn het op een na grootste segment binnen de algemene verzekeringssector in Rusland, met een aandeel van 23,8% van het GWP in 2020. Het segment zal naar verwachting groeien met een gemiddeld 6,1% in de periode 2020-25, gedreven door de stimulans van de overheid voor de ontwikkeling van infrastructuur.

“Dit segment zal groei zien als gevolg van een grote behoefte aan landbouwverzekeringen vanwege de kwetsbaarheid voor natuurrampen en de voorgestelde wijzigingen in de regelgeving waardoor verzekeringen verplicht worden voor hypothecaire leningen.”

Marine luchtvaart en logistiek (MAT): “MAT was in 2020 goed voor 20,3% van het GWP in Rusland. De MAT-verzekering in Rusland, de op één na grootste MAT-verzekeringsmarkt in Europa, is in 2020 met 6,9% gedaald als gevolg van grenssluitingen en reisbeperkingen tijdens de pandemie. Het segment zal naar verwachting groeien met gemiddeld 3,7% in 2020-25, gedreven door een hervatting van het reisverkeer en een toename van de olie-export.”