GlobalData: Chinese verzekeringsmarkt groeit tot 2026 verder naar $ 304,4 miljard


De Chinese verzekeringsmarkt zal met een gemiddeld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 7,2% groeien van CNY1.367,7 miljard ($ 212,1 miljard) in 2021 tot CNY1.943,1 miljard ($ 304,4 miljard) in 2026 , in termen van directe geschreven premies (DWP), voorspelt data- en analysebedrijf GlobalData.

Volgens GlobalData wordt verwacht dat de Chinese algemene verzekeringssector zich in 2022 zal herstellen en zijn groeitrend in de komende vijf jaar zal voortzetten na het registreren van een lage groei van 0,7% in 2021 als gevolg van een daling in autoverzekeringen omdat verstoringen van de toeleveringsketen en strenge lockdowns in de belangrijkste productiehubs van Shanghai en Changchun hebben geleid tot een daling van de verkoop van voertuigen.

Shabbir Ansari, Senior Insurance Analyst bij GlobalData, merkt op: “De lage groei in 2021 werd voornamelijk toegeschreven aan strikte lockdowns als gevolg van China’s zero-COVID-beleid. De lagere verkoop van voertuigen had ook een impact op de groei van de algemene verzekering, aangezien de motorrijtuigenverzekering goed is voor meer dan 50% van de algemene verzekeringspremies.”

Motorrijtuigenverzekering was de grootste lijn binnen de Chinese algemene verzekeringsmarkt, goed voor 56,8% aandeel in termen van DWP in 2021. Verwacht wordt dat het segment zich vanaf 2023 zal herstellen omdat de autoverkoop naar verwachting zal verbeteren als gevolg van de voorgestelde verlenging van de subsidie voor elektrische voertuigen tot 2023. Elektrische voertuigen vormden in 2021 bijna 20% van het totale aantal verkochte voertuigen in China.

Ansari voegt toe: “De verwachte toename van de verkoop van elektrische en hybride voertuigen, die een 20% hogere premie hebben in vergelijking met voertuigen met een verbrandingsmotor, zal het segment autoverzekeringen helpen herstellen vanaf 2023 om te groeien met een CAGR van 2,4% over 2021-26.”

Persoonlijke ongevallen- en gezondheidsverzekering (PA&H) was de tweede grootste algemene verzekeringslijn in China, goed voor een aandeel van 14,7% in termen van DWP in 2021. Verwacht wordt dat PA&H-verzekeringen in de prognoseperiode een dubbelcijferige groei zullen blijven vertonen, gedreven door een toenemend bewustzijn over bescherming en financiële planning als gevolg van terugkerende COVID-19-golven.

Ansari vervolgt: “Stijgende medische kosten zullen de premies opdrijven, wat ook de groei van PA&H-verzekeringen zal ondersteunen. Als gevolg hiervan zal de PA&H-verzekering naar verwachting groeien met een CAGR van 15,6% in 2021-26.”

Propertyverzekering was de op twee na grootste lijn, goed voor een aandeel van 12,7% van de algemene verzekeringspremies in China in 2021 en zal  naar verwachting groeien met een CAGR van 12,4% in 2021-26, gedreven door de plannen van de Chinese regering om meer dan 1 biljoen dollar te investeren in infrastructuurprojecten, waaronder hogesnelheidsspoornetwerken, projecten voor hernieuwbare energie en watertunnels, die naar verwachting tegen 2030 voltooid zullen zijn, zal de propertyverzekering een impuls geven.

Aansprakelijkheid, Financial Lines, Marine, luchtvaart en transit (MAT), en Diverse verzekeringen zijn goed voor het resterende aandeel van 15,8% in 2021.

Ansari concludeert: “Het verwachte herstel van de autoverkoop, het groeiende gezondheidsbewustzijn en de toegenomen investeringen in infrastructuurprojecten zullen de algemene verzekeringsgroei in China ondersteunen. De stijgende inflatie zal echter de kosten van claims doen toenemen, wat gevolgen zal hebben voor de winstmarges van verzekeraars.”