Geslaagd RMiA webinar A-Actualiteiten

Nadat bij de deelnemers op hun privéadres een heerlijke lunchbox werd bezorgd starten de 35 deelnemers aan het eerste RMiA webinar A-Actualiteiten op woensdagmiddag 21 oktober jl.  Dit webinar is onderdeel van een traject om het RMiA-register gereed te maken voor de toekomst.

In het vierde kwartaal van 2020 moeten alle ingeschreven RMiA’s deze A-Actualiteiten PE-sessie gevolgd hebben. Om de kennis op te frissen over de actualiteiten van de afgelopen vijf jaar op Assurantie-A niveau hebben de Stichting Assurantie Registratie (SAR) en NIBE-SVV een inspirerende digitale leeromgeving ontwikkeld waarmee de leerstof actief geoefend kan worden. Na het beantwoorden van de vragen in deze leeromgeving met behulp van de ‘memo trainer’ ontvangen de deelnemers de 7 PE-punten, waarmee de ingeschreven RMiA’s voldaan hebben aan de PE-verplichting van 2020.

De aftrap wordt verzorgd door Dik van Velzen, programmamanager bij NIBE-SVV. Hij neemt de deelnemers mee in de actuele ontwikkelingen van de afgelopen jaren met verschillende casussen. De eerste casus betreft een familiebedrijf waar brand ontstaan is. De daken met asbest dakbedekking werden vervangen en direct voorzien van zonnepanelen. In de volgende casussen kwamen achtereenvolgens de e-bike, een elektrische stapelaar en cyberrisico’s aan bod. Door de antwoordsuggesties die Van Velzen gaf, ontvingen de RMiA’s alle informatie die nodig is voor het geven van passende verzekeringsadviezen.

De tweede docent van het webinar A-Actualiteiten is Johan Kelder, trainer/consultant bij Enkwest Opleiding & Advies. Hij neemt de makelaars in assurantiën mee in de actualiteiten van A-inkomen. De coronamaatregelen hebben grote impact op ondernemend Nederland. Het ziekteverzuim bij onder andere de kinderopvang, politie en zorgpersoneel en ook het aantal faillissementen in bijvoorbeeld de horeca dat oploopt. We hebben te maken met een stagnerend re-integratie proces. Met polls waarin vragen over de AOW, de RI&E, de MKB Verzuim Ontzorg Verzekering – waar hij de makelaars adviseerde om vooral contact op te nemen met hun klanten – en de effecten op arbeidsongeschiktheidslasten bij fusies en overnames, hield Kelder de RMiA’s bij de les. Verder informeerde hij hen over recente ontwikkelingen in de politiek en wanneer de wetswijzigingen ingaan.

De laatste docent van dit interessante maar ook intensieve webinar is Johan Zwaanswijk, programmamaker bij NIBE-SVV en hoofdredacteur van de Beursbengel. In de presentatie van Zwaanswijk werden de volgende onderwerpen besproken: de aansprakelijkheid bij zelfsturende Tesla’s, de brandoverslag bij explosie in een jacht, brandregresregeling, directe WA verzekering en het belang van een recall verzekering bij de steeds langer wordende supply-keten. Ook gaf hij tips waar op te letten bij de constructie all risks (CAR) verzekering met de nieuwe wet kwaliteitsborging, bouw ontwerp verzekering (BOV), verborgen gebreken verzekering (VGV) en de delay in start up verzekering (DSU). De uitslagen van de polls na prikkelende en vooral lastige stellingen uit de praktijk van Zwaanswijk lagen elke keer rond de 50%. Ongeveer de helft van de deelnemers was het met hem eens en ongeveer de helft was het oneens met zijn stellingen. Dit geeft de complexiteit aan van veel verzekeringsvraagstukken en de verdieping in de leeromgeving van A-Actualiteiten.

De RMiA’s hebben tijdens alle drie de onderdelen vele vragen gesteld via de Q&A mogelijkheid en men ontving direct antwoorden van bovengenoemde professionals. Ook gaven de docenten praktische tips om de juiste vragen te stellen bij hun klanten. Direct na afloop reageerden de RMiA’s positief en enthousiast op de inhoud van dit webinar A-Actualiteiten.