Fitch Ratings over aardbevingsschade Turkije-Syrië: Verzekerde schadelast grotendeels voor rekening herverzekeraars

De meeste verzekeringsuitkeringen als gevolg van de aardbeving die Turkije en Syrië heeft getroffen, zullen uiteindelijk worden gedragen door wereldwijde herverzekeraars, aldus Fitch Ratings. De aardbeving en een reeks naschokken troffen het zuiden en midden van Turkije en het westen van Syrië op 6 februari. Hij had een kracht  van minstens 7,8 op de Schaal van Richter en  was daarmee de zwaarste aardbeving in de regio sinds 1999.

Verzekerbare schades zijn volgens het ratingbureau moeilijk in te schatten omdat de situatie zich nog ontwikkelt, maar zij lijken waarschijnlijk uit te komen op meer dan $ 2 miljard en zouden kunnen oplopen tot $ 4 miljard. De verzekerde schades kunnen echter veel lager uitvallen, misschien rond de $ 1 miljard, als gevolg van de lage verzekeringsdekking in de getroffen gebieden. Het overgrote deel van de verzekerde schade zal door herverzekering worden gedekt, maar het overgedragen bedrag zal waarschijnlijk onbeduidend zijn in de context van de mondiale herverzekeringsmarkt, zonder gevolgen voor de ratings van de herverzekeraars.

In de meeste getroffen delen van Turkije en Syrië zal de verzekeringsdekking waarschijnlijk laag zijn. De Turkish Catastrophe Insurance Pool (TCIP) werd opgericht na de aardbeving in Izmit in 1999 om schade door aardbevingen aan woongebouwen in stedelijke gebieden te dekken. Het dekt echter geen menselijke schades, aansprakelijkheidsclaims of indirecte schades, zoals bedrijfsschade. Bovendien is een aardbevingsverzekering technisch gezien verplicht in Turkije, maar wordt deze in de praktijk vaak niet toegepast. Als gevolg daarvan zijn veel woningen niet verzekerd, met name in veel van de getroffen gebieden, waar de lage inkomens van huishoudens de betaalbaarheid beperken. De verzekeringsdekking in de getroffen delen van Syrië is waarschijnlijk eveneens laag, met name gezien de economische gevolgen van de burgeroorlog in het land.

Het TCIP is zwaar herverzekerd. “Wij schatten dat de herverzekeringstoren een bescherming biedt van iets meer dan $ 2 miljard, na de herverzekeringsrenewals van januari 2023, met een attachment point van ongeveer $ 300 miljoen. Lokale en internationale bedrijfsmatige verzekeraars die property- en bedrijfsschadeverzekeringen aanbieden aan industriële klanten in de regio zullen te maken krijgen met claims omdat fabrieken en infrastructuur, waaronder luchthavens en havens, zwaar beschadigd zijn.  Fitch gaat ervan uit dat deze dekkingen ook zwaar herverzekerd zijn. “Wij verwachten niet dat catastrofe  bonds aanzienlijk zullen worden getroffen omdat het aardbevingsrisico dat zij in de regio dekken, meestal beperkt is tot het gebied rond Istanbul”, aldus Fitch Ratings.