Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

In het eerste kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen opnieuw verbeterd. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen. Door de gestegen rentes op de financiële markten daalden de totale verplichtingen met 111 miljard euro naar 1.576 miljard euro terwijl het totale pensioenvermogen met 15 miljard euro naar 1.676 miljard euro daalde.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 106,3 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 106,3 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 6,0 procentpunt Dit is het vierde opeenvolgende kwartaal waarop de dekkingsgraad steeg. Deze ligt nu hoger dan een jaar eerder. Toen was de dekkingsgraad 89,6%. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 96,9%: een stijging van 1,9 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in het eerste kwartaal van 2021 hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.