EU-regelgevers stellen 27 juli vast als deadline voor de deal van Aon en Willis; Howden en AJ Gallagher genoemd als voornaamste kandidaten voor WTW-business in Europa

De antikartelregelgevers van de Europese Unie hebben de deadline voor hun beslissing over de voorgenomen overname van Willis Towers Watson door Aon verlengd tot 27 juli, zo bleek woensdag uit een aanvraagdocument van de Europese Commissie. Om het gedane bod van $ 30  miljard gestand te doen heeft de Europese mededingingswaakhond een aantal voorwaarden gesteld.

Naar aanleiding hiervan heeft Aon  aangeboden de WTW-activiteiten  in vijf Europese landen (o.a. Nederland), waaronder de volledige zakelijke schadeverkeringsportefeuilles van multinationals, te verkopen om de mededingingsbezwaren van de EU weg te nemen. Het zou gaan om het herverzekeringsbedrijf, inclusief Wills Re en Gras Savoye in Frankrijk, de zakelijke & corporate makelaardij-activiteiten in Frankrijk, Nederland, Spanje en Duitsland, met name die in de segmenten lucht- en ruimtevaart, P&C, financial lines  en cyber, en de Europese pensioen & employee benefits-business (Aon Hewitt Duitsland.

Inmiddels meldt Commercial Risk Europe gisteren (14 april) dat Howden en AJ Gallagher de beste kansen zouden hebben om de activiteiten van WTW in Europa over te nemen. Ook de naam van McGill and Partners, de in 2019 met steun van Private Equity Warburg Pincus gestarte  makelaar, wordt genoemd, maar de EC schijnt hiervan minder een voorstander te zijn  om te voorkomen dat het bedrijf over een paar jaar door Aon wordt teruggekocht van een PE-firma. Het is waarschijnlijk dat de Europese Commissie en Aon de voorkeur geven aan één enkele koper voor het bedrijf dat te koop wordt aangeboden, en dit zou duidelijk het aantal potentiële handelskopers beperken als PE-investeerders niet rechtstreeks betrokken zijn. Maar volgens de bron is het waarschijnlijker dat de bedrijven afzonderlijk moeten worden verkocht.

Zie eerdere artikel over dit onderwerp

Aon doet concessies aan EU-waakhond in WTW-deal

https://www.riskenbusiness.nl/nieuws/insurance/%ef%bb%bfwillis-streeft-naar-de-verkoop-van-franse-duitse-spaanse-en-nederlandse-bedrijfsonderdelen-om-fusie-met-aon-door-te-kunnen-laten-gaan/

Eu’s antikartelwaakhond eist concessies van Aon voor overname Willis Towers Watson