Duits ministerie van Financiën verlengt staatsgarantie voor terrorismeverzekeraar Extremus

Het Bondsministerie van Financiën heeft besloten de staatsgarantie voor de terrorismeverzekeraar Extremus Versicherungs-AG met twee jaar te verlengen. GDV, GVNW en BDI juichen het besluit toe en wijzen op het belang ervan voor de Duitse economie.

De staatsgarantie voor de terreurverzekeraar Extremus Versicherungs-AG wordt met twee jaar verlengd tot 31 december 2024. Dit is nu besloten door het federale ministerie van Financiën. De staatswaarborg bedraagt 5,98 miljard euro per jaar, terwijl Extremus jaarlijks 2,52 miljard euro ter beschikking stelt voor schade veroorzaakt door terrorisme. Het totale beschikbare bedrag is dus 8,5 miljard euro.

Signaal voor de stabiliteit van de Duitse economie

GDV-directeur Jörg Asmussen noemt de verlenging van de staatsgarantie voor terrorismerisico’s een “belangrijk signaal voor de stabiliteit van de Duitse economie”, tegen de achtergrond dat de veiligheidssituatie internationaal steeds gespannener is geworden. “Er is nu planningszekerheid voor de onderhandelingen over nieuwe verzekeringscontracten. Nu moeten de staat en de particuliere sector de komende 24 maanden gebruiken om samen een actuele en duurzame oplossing voor terrorismeverzekeringen voor de lange termijn te ontwikkelen”, aldus Asmussen.

Geen tijd te verliezen

Ook in 2019 is het besluit om de staatsgarantie te verlengen laat genomen. Volgens Alexander Mahnke, voorzitter van het bestuur van de Duitse Vereniging van Verzekeringsondernemingen (GVNW), heeft dit tot grote onzekerheid bij de verzekeringsbranche geleid, omdat onder meer niet of niet tijdig aan de verzekeringsbehoeften in het kader van de financiering van investeringen had kunnen worden voldaan indien deze door de particuliere sector gefinancierde terrorismeverzekering was opgehouden te bestaan. Met het oog op de komende twee jaar, aldus Mahnke, mag geen tijd worden verspild aan het opbouwen van een levensvatbare verzekeringsoplossing die, indien mogelijk, ook ruimte biedt voor optionele uitbreidingen in territoriale zin en de dekking van verdere systeemrisico’s.

Rekening houden met de bijzondere kenmerken van terrorismerisico’s

Holger Lösch, plaatsvervangend directeur van het Bundesverband der Deutschen Industrien (BDI), voegt hieraan toe: “Voor veel industriële ondernemingen is de dekking van terrorismerisico’s een onmisbaar onderdeel van hun bedrijfsactiviteiten en hun risicovoorziening. De verlenging van de garantie voor de komende twee jaar komt laat, maar maakt het toch mogelijk het bedrijf veilig te stellen. Elke toekomstige oplossing moet rekening houden met de specifieke kenmerken van terreurrisico’s. Een zeer zorgvuldig onderzoek van de actiemogelijkheden is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de veiligheidsrisico’s voor bedrijven in de toekomst beheersbaar blijven.”