De Vereende, RDW en adviseurs gaan na succesvolle pilot verzekeren van motorvoertuigen eenvoudiger maken


De Vereende, RDW en assurantieadviseurs gaan zich gezamenlijk inzetten om het verzekeren van motorvoertuigen eenvoudiger te maken.  Door onnodige stappen over te slaan gaan zij de strijd aan tegen de onverzekerbaarheid.

De RDW geeft aan regelmatig te worden gebeld door particulieren en zzp-ers die hun motorvoertuig niet hebben verzekerd en moeite hebben om een verzekering af te sluiten. In een pilot met vijf assurantieadviseurs is een werkwijze uitgewerkt om deze mensen rechtstreeks vanuit de RDW met een adviseur in contact te brengen. De adviseur kijkt daarbij of er een reguliere verzekering mogelijk is en als dit niet lukt wordt door de adviseur bij de Vereende naar een oplossing gezocht. De Vereende speelt hierin geen actieve rol. Er is bewust voor gekozen om de pilot te draaien met adviseurs die de Vereende goed kennen, omdat de verwachting was dat in een flink aantal gevallen de adviseur niet bij de reguliere verzekeraars terecht kon.


Pilot wordt omgezet naar een standaard werkproces

De pilot is een succes. Meer dan 60% van de bezitters van een onverzekerd voertuig die zij doorverbonden naar de adviseurs, reed drie maanden later verzekerd rond. Dat wil overigens niet zeggen dat de overige bellers onverzekerd rondrijden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat zij hun auto verkocht hebben en daarom geen verzekering meer nodig hebben. Welk deel bij de Vereende is ondergebracht is niet bekend, omdat er geen gegevensuitwisseling tussen de RDW en de Vereende plaatsvindt.

Vanaf 1 maart 2023 wordt de pilot omgezet naar een standaard werkproces. De RDW zet dan particulieren, die aangeven hun motorvoertuig niet verzekerd te krijgen, direct door naar de adviseurs die op de website van de Vereende in ‘zoek uw adviseur’ gevonden kunnen worden. De RDW zal op basis van de postcode van de consument doorverbinden naar het eerst getoonde resultaat. Belangrijk aldus de Vereende: de adviseur gaat op zoek naar de best mogelijke oplossing en niet naar een Vereende-oplossing.

Bet Sonneveld, Manager Marketing & Acceptatie bij de Vereende, zegt trots te zijn op dit initiatief: “Met dit initiatief voorkomen we dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Aan de betrokken adviseurs vragen wij nadrukkelijk de particulier of zzp-er hierin zo goed mogelijk te helpen. Met elkaar zijn we dan hopelijk is staat zoveel mogelijk klanten alsnog te helpen en het aantal onverzekerd-rijdende voertuigen in Nederland verder terug te dringen.”