Covid-19 zorgt voor verliezen van 2 miljard pond voor Lloyd’s markt

‘Financiële druk zal bedrijven blijven treffen’ nu de wereldeconomieën de pandemie te boven komen, aldus Matt Scott van Insurance DataLab De Covid-19 pandemie heeft geleid tot verzekeringstechnische verliezen van meer dan 2 miljard pond in de Lloyd’s-markt voor 2020, volgens een analyse van benchmarkingplatform Insurance DataLab.

Dit is meer dan 1,6 miljard pond slechter dan het verzekeringstechnisch verlies van 0,4 miljard pond dat de markt rapporteerde voor 2019. Deze schadelast is verergerd door de verzekeringstechnische prestaties in de markt voor financiële verliezen, waarbij de business line daalt naar een verzekeringstechnisch verlies van £ 656,5 m voor 2020, in vergelijking met een verzekeringstechnische winst van £ 96,7 m voor 2019

Insurance DataLab mede-oprichter Matt Scott zei: “De Lloyd’s-markt is hard getroffen door de Covid-19 pandemie, waarbij de claims voor bedrijfsonderbreking en andere geldelijke schades de afgelopen 12 maanden meer dan verviervoudigd zijn. De sector heeft al prijsverhogingen doorgevoerd, met name tegen het einde van 2020, maar er zal meer nodig zijn om de verliezen  te compenseren die de markt tot nu toe al heeft geleden.Verdere financiële druk op verzekeringsklanten zou kunnen betekenen dat zakelijke  verzekeraars moeilijke tijden tegemoet gaan.

Ondertussen vallen deze verzekeringstechnische verliezen ook samen met een daling van de bruto geboekte premie (GWP) in de hele sector.De GWP in de markt voor financiële schade daalde met meer dan een kwart tot 530,2 miljoen pond in 2020, vergeleken met 739,1 miljoen pond in 2019 en 946,3 miljoen pond voor 2018.

Deze moeilijke marktomstandigheden hebben ook geleid tot een stijging van de financiële en professionele (FinPro) aansprakelijkheidspremies, met jaar-op-jaar prijsstijgingen in de Britse markt met een piek van 90% in het vierde kwartaal van 2020, volgens de Marsh Global Insurance Market Index, voor het laatst gepubliceerd in juli 2021.

Scott voegde hieraan toe: “De financiële druk zal bedrijven blijven treffen naarmate de economieën in de wereld verder uit de pandemie komen en verzekeraars moeten zich schrap zetten voor verdere faillissementen onder hun klantenbestand, wat de neerwaartse druk op een reeds krimpende premiebasis alleen maar verder zal verhogen.Daar staat tegenover dat de premies sinds het begin van de pandemie in elk kwartaal met meer dan 50% j-o-j zijn gestegen.

Over de hele Lloyd’s-markt bekeken, hebben slechts twee business lines in 2020 verzekeringstechnische winst geboekt.De motorrijtuigenverzekering rapporteerde een winst van meer dan £42,2 miljoen voor 2020 (2019: £8,6 miljoen), ondersteund door de vermindering van het aantal afgelegde kilometers tijdens de pandemie. Marine, luchtvaart en transport rapporteerden ook een verzekeringstechnische winst van 203,8 miljoen pond, tegenover een verzekeringstechnisch verlies van 48,6 miljoen pond in 2019.