Corona-crisis kost Duitse verzekeraars meer dan een miljard euro

Sluitingen van bedrijven en andere schadegebeurtenissen in de nasleep van de Coronapandemie zullen volgens schattingen van E + S Rück, dochteronderneming van Hannover Re,  de Duitse verzekeraars 1,25 tot 1,75 miljard euro kosten. Het leeuwendeel –  0,75 tot 1,25 miljard euro –  is toe te schrijven aan de gedwongen sluiting van hotels, restaurants en andere ondernemingen om de gevolgen van de pandemie in het voorjaar in te dammen. Er bestaat echter grote onzekerheid of en in hoeverre de verzekeraars hiervoor zullen moeten opdraaien, geeft Managing Director Jonas Krotzek toe. De eerste rechtszaken van verhuurders en hoteliers tegen hun verzekeraars laten andere resultaten zien.

De herverzekeraar geeft toe dat veel van de polissen die de primaire verzekeraars hebben afgesloten niet helder genoeg zijn geformuleerd. De branchevereniging GDV werkt momenteel aan standaarden voor het omgaan met pandemieën in toekomstig beleid. E + S Rück is voorstander van het model van de minister van Economische Zaken van Beieren, Hubert Aiwanger, volgens welke verzekeraars 15 % van het omzetverlies dekken. Een van de weinige verzekeraars die heeft aangegeven de schade van hun klanten in de horeca volledig op zich te nemen, is HDI, dat net als Hannover Re tot de Talanx Group behoort. “De vraag rijst of het zin heeft om jezelf te verdedigen”, zei E + S Rück-chef Michael Pickel. “Niemand is ermee gediend dat  we tien jaar procederen.”

 E+ S Rück verwacht verdere schades voor verzekeraars in de coronapandemie van onder meer aansprakelijkheidsverzekeringen voor klinieken en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen, bijvoorbeeld wanneer bedrijven failliet gaan. Ook het aantal rechtsbijstandclaims als gevolg van een stortvloed aan rechtszaken in verband met de pandemie zal toenemen.