Conjunctuurtest Duitse verzekeringsbranche: licht herstel schadeverzekeringsbranche

Hoge energieprijzen en inflatiecijfers zorgden voor een slechte stemming in de winter en het bedrijfsklimaat in de verzekeringssector is verder gedaald. Eén branche vormt echter een uitzondering; de schadeverzekeringsbranche, meldt het Duitse verbond van Verzekeraars GDV  op basis van de IFO Konjunkturtest Versicherungswirtschaft.

Het sentiment en het ondernemersklimaat in de verzekeringsbranche waren in het vierde kwartaal van 2022 slecht. Het ondernemersklimaat daalde met vijf punten en ligt met -24,1 punten ver onder het langjarig gemiddelde van 12,9 punten. Dit was vooral te wijten aan de hoge energieprijzen en inflatiecijfers. “Door de relatief zachte winter en het hernieuwde optimisme over de economie is deze pessimistische beoordeling waarschijnlijk weer gedaald, vooral in januari. Wij verwachten dan ook dat het sentiment in de sector in het eerste kwartaal van 2023 weer aanzienlijk zal verbeteren”, aldus het GDV..

Kijkend naar de branches, is de beoordeling van de huidige bedrijfssituatie bij levensverzekeringen in de laatste drie maanden van 2022 opnieuw verslechterd. 43% van de ondervraagde bedrijven beoordeelde hun bedrijfssituatie als ongunstig (vorig kwartaal: 32%). Daarmee bereikte de beoordeling van de bedrijfssituatie een nieuw dieptepunt.

Schadeverzekeringen met licht herstel

In tegenstelling tot levensverzekeringen herstelde de stemming bij schadeverzekeringen licht. Het saldo voor het bedrijfsklimaat steeg van oktober tot december 2022 tot -18,2 punten, waarmee de daling van het vorige kwartaal werd goedgemaakt. Niettemin ligt de sentimentsindicator ver onder het langetermijngemiddelde van +9,8 punten.

De beoordeling van de huidige bedrijfssituatie onder samengestelde verzekeraars verbeterde licht ten opzichte van het najaar. Het saldo van goede en slechte beoordelingen staat daarmee op -20,9 punten (vorig kwartaal: -24,9 punten).

De volledige editie van de IFO Konjunkturtest Versicherungswirtschaft kunt u hier downloaden: https://www.gdv.de/gdv/themen/wirtschaft/ifo-konjunkturtest-versicherungswirtschaft-130826