CEO Zweedse verzekeraar schrijft boek over haar verandering van man naar vrouw: “Het heeft mijn stijl van leiding geven veranderd”

‘Hij’ ging 50 jaar door het leven als Carl Farberger, was vader van drie  kinderen, had een hoge militaire onderscheiding behaald, was vrijmetselaar, consultant bij Mc Kinsey en momenteel CEO van de Zweedse verzekeraar  ICA Forsakring AB, de verzekeringstak van de supermarktgigant ICA. In 2018 onderging hij een transgenderoperatie en sindsdien heeft de verzekeraar een vrouw aan het roer: Caroline Farberger. Daarmee is zij voor zover bekend de enige  CEO in Zweden en misschien wel in de gehele wereld die een geslachtsverandering heeft ondergaan.

 In haar boek, getiteld ‘Jag, Caroline, yrkeskvinna och familjefar (Ik, Caroline: zakenvrouw en familievader)’, beschrijft zij haar transformatie en laat zij zien hoe het haar nieuwe inzichten over genderkwesties  en haar leiderschapsstijl heeft  en haar  een unieke kijk heeft gegeven op gendergelijkheidskwesties in het bedrijfsleven. “Ik zie nu in dat er in mijn tijd als man feitelijk alleen sprake was van gelijkheid op papier. Ik ben al 50 jaar ‘undercover;  als man. Ik weet hoe mannen met elkaar praten en hoe ze redeneren. Ik weet dat ik moet praten in termen van zakelijke waarde om tot hen door te dringen. ” Veel mannen ‘haken af’  wanneer ze woorden als patriarchaat of feminisme horen. Ze denken meteen:‘ Dit is iemand die niets van zaken begrijpt. ’”

Farberger zegt dat haar transitie haar inclusiever heeft gemaakt. Ze zoekt en luistert meer naar verschillende standpunten  voordat ze een beslissing neemt. Ze houdt nu minder managementvergaderingen die na 18.00 uur eindigen. omdat het ten kosten gaat van het avondeten met het gezin. “Mannen zullen het waarschijnlijk gewoon zien als investering, als  iets wat bij het zakendoen hoort, terwijl veel vrouwen het als een te hoge prijs voor een carrière zien.”.

 

Farberger zegt dat ze zich er nu meer van bewust is hoe weinig vrouwen er zijn in leidingevende (machtige) posities in het Zweedse bedrijfsleven. Uit een recent rapport van Allbright blijkt dat slechts één op de tien beursgenoteerde bedrijven in Zweden wordt geleid door een vrouw. Slechts 15% van de topfuncties – hoofden van bedrijfsonderdelen – wordt ingenomen door vrouwen.”Dat is de plek waar je de bedrijfscultuur creëert en waar beslissingen worden genomen. Zo lang  mannen de hoofden van Profit & Loss-units  en vrouwen in HR en communicatie kunnen werken, je niets hebt bereikt.”

Het bedrijfsleven in Zweden heeft haar transformatie grotendeels geaccepteerd, zei Farberger, en merkte op dat hoewel het wat wenkbrauwen deed fronsen, ze geen negatieve feedback had. “Ze heeft duidelijk een interessante kijk op dingen, maar vanuit mijn zakelijk perspectief zie ik haar als dezelfde persoon”, zegt Marie Halling, de CEO van ICA Bank, de baas van Farberger. “Ik zou zeggen dat ze nu meer zelfvertrouwen heeft.”

 .Idee van ‘oude man in een jurk’

Farberger zegt dat het lang duurde voordat ze de sprong waagde. “Ik had het idee van een transseksueel persoon als een oude man in een jurk, een zielige en belachelijke figuur,” zei ze. Met steun van zijn vrouw besloot Carl ervoor te gaan. Een verslaggever van het toonaangevende Zweedse dagblad, Dagens Industri, volgde het transformatieproces. Haar verhaal haalde de voorpagina van de krant op de dag dat ze als Caroline voor het eerst haar kantoor binnenstapte, in een jurk, make-up en hoge hakken. “Het heeft veel geholpen dat een respectabele krant zegt:‘ Dit is een onderdeel van het nieuwe normaal, einde discussie. In 2019 ontving ze de LGTBQ-persoon van het jaar in Zweden. “Mijn ervaring als man en  vrouw maakt duidelijk  dat we nog een lange weg te gaan hebben,” zei ze.

Onderstaand verhaal benadrukt dat.  In de maanden na haar geslachtsverandering  kwamen vrouwen naar haar toe met hun verhalen. Ze kreeg te horen over een geval van seksuele intimidatie op een eerdere werkplek. Gevraagd waarom de persoon haar niet eerder had benaderd, zei ze dat haar was verteld, “omdat je een man was. Als ik het je elke keer had verteld als het gebeurde, zou ik het probleem zijn geworden. “

 .”

Bron Reuters