Captives kunnen sleutelrol spelen in ESG-initiatieven

Captives kunnen worden gebruikt om de milieu-, sociale en governance-strategie van een organisatie te helpen formuleren en de ESG-inspanningen te financieren, aldus een panel van deskundigen. Aandacht voor ESG-kwesties kan volgens hen captives ook helpen om herverzekeringscapaciteit veilig te stellen, met name bij Europese herverzekeraars.

“Het grootste risico van ESG is het negeren ervan”, zei Michael Douglas, directeur bedrijfsontwikkeling in Newtown Grant, Pennsylvania, voor de captive managementactiviteiten van Aon PLC. Onder druk van toezichthouders, beleggers, activisten en anderen moeten bedrijven, vooral in Europa maar ook in de Verenigde Staten, zichtbaar bezig zijn met het identificeren en rapporteren van wat ze doen aan ESG-initiatieven, zei hij tijdens een sessie op de internationale conferentie van de Captive Insurance Companies Association in Tucson. “Captives, die zijn ontworpen om problemen voor hun moederbedrijven op te lossen, zijn goed gepositioneerd om als centraal punt te fungeren voor het identificeren van ESG-kwesties en het implementeren en documenteren van de strategie van een bedrijf om deze aan te pakken”.

De Guernsey International Insurance Association publiceerde vorig jaar een kader voor captives en verzekeraars om ESG-risico’s aan te pakken, zei James Stewart, in Guernsey gevestigde client services director bij Artex Risk Solutions, een onderdeel van Arthur J. Gallagher & Co. Het kader “fungeert als een leuning voor verzekeraars met een vergunning om hun activiteiten, hun eigen activiteiten te overwegen tegen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.” Het behandelt vier aspecten van captive-activiteiten: bestuur, waardoor ESG-overwegingen deel uitmaken van de routinematige strategische planning voor een captive; het verzekeren van risico’s, inclusief inzicht in de impact van ESG-risico’s, zoals risico’s van klimaatverandering; beleggingen, inclusief de ESG-footprint van de beleggingen; en rapportage, om ervoor te zorgen dat het captive-bestuur er zeker van is dat het aan zijn ESG-rapportagevereisten heeft voldaan.

Captive-besturen en riskmanagers kunnen het kader gebruiken om ESG-kwesties te bespreken met de hogere leiding van hun organisatie en te bespreken of een captive een van de risico’s moet dekken, aldus Stewart. Herverzekeraars, die aan hun eigen ESG-eisen moeten voldoen, zullen waarschijnlijk positief aankijken tegen captives die ESG-kwesties aanpakken, vult Douglas aan.” Bovendien kunnen captives worden gebruikt om milieusaneringen te financieren.”

Sandvik AB heeft zijn captive gebruikt om een risicobeoordeling van klimaatverandering te financieren, aldus Fredrik Finnman, hoofd riskmanagement van het in Stockholm gevestigde ingenieursbedrijf.Bovendien heeft Sandvik zijn beleid inzake vermogensbeheer voor zijn captive gewijzigd om investeringen in groene obligaties mogelijk te maken, wat financiële instrumenten zijn die projecten ondersteunen die een positief effect hebben op het milieu.Daarnaast vragen commerciële bestuurdersaansprakelijkheids- en algemene aansprakelijkheidsverzekeraars in Europa aanzienlijk meer informatie van polishouders over ESG-risico’s, aldus Finnman.”De verzekeraars willen er zeker van zijn dat we als bedrijf eerlijk spelen en dat we de juiste dingen doen, en dat we controleren met wie we zaken doen. Ook volgen we handelssancties.”

Hoewel Amerikaanse verzekeraars zich minder zorgen maken over ESG-kwesties dan Europese verzekeraars en herverzekeraars, kunnen captive-overschotten ook worden gebruikt voor verschillende milieu-infrastructuurprojecten, zoals het installeren van zonnepanelen op gebouwen, zei Karen Hsi, programmamanager-captive verzekeringsprogramma’s voor de Universiteit van Californië, kantoor van de president, in Oakland, Californië.